HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Uti levelek Skóciából 1870

2008.08.02. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Felméri Lajos: Uti levelek Skóciából.
Sárospatak, 1870. A Szerző sajátja. 1sztl.+1t.+210p.+1sztl.+3t.
Nyomtatta Steinfeld Béla, a ref. főiskola betűivel.
Korabeli, gerincén aranyozott félvászon kötésben, mérete: 18x12 cm.

    
MŰLEÍRÁS:
Felméri Lajos a magyar neveléstudomány és a protestáns pedagógiaelmélet meghatározó alakja. Pedagógiai és pedagógiafilozófiai munkássága mellett útileírást (talán inkább útibeszámolót, sőt, ha igazán pontosak akarunk lenni: epistola, levelezési formában megfogalmazott útiregényt) is remekül tudott írni, legalábbis az Uti levelek Skóciából c. műve erről tanúskodik. A mű külön érdeme, hogy a szerző nem csak saját szakirányával foglalkozik a Skóciáról szóló beszámolójában (eredendően pedagógiai tanulmányúton vett részt), hanem bemutatja Skócia városait, a Felföldet, a szokásokat, többek közt a curling játékot, a szellemkastélyokat, Ossián történetét, szól a skótok mentalitásáról... Természetesen nem véletlen a skóciai tanulmányút. Magyarország és Svájc mellett Skócia a harmadik leginkább reformátusok lakta országa a korabeli Európában.
Felméri remek anekdotázó. A személyes élményeiből ezerfelé tud szerteágazni és a legapróbb részletekben elmerülni. Lenyűgöző a tárgyi tudása és alapos föld- és néprajzi ismerete. Emellett humoros és próbál könnyen érthető, illetve olvasmányos maradni.

A könyv tipográfiája, beleszámítva a kőnyomatokat egyszerűségében elegáns. Vegyük figyelembe azt is, hogy a könyv nem Budapesten, hanem Sárospatakon került nyomtatásra! Felméri könyve a magyar bibliofilia egyik szép kultúrtörténeti kincse.

IDÉZETEK:

"A németről mondják, hogy a hol csak száraz föld van, mindenhová eljut; az angolról el lehet mondani, a hol tenger van, ott angol is van. S csudálatos, míg a német saját nemzetiségét az új hazában régi kabátjával együtt eldobja; az angol mindvégig hű marad magához, nemzeti jelleméhez." (8. old.)

"Másnap reggel Aberdeenből tovább (vas) pályáztam (nem tudtam rövidebben és találóbban kifejezni az angol to rail vasuton utazni szót, mert a gőzkocsizni, s a székely földön használt sirülni nem fejezik ki a rail élményét). Hétfő reggel volt. A vonatnak hat óra tájban indulni kellett volna, de valami mistake miatt, mi itt igen ritkán történik, fél óránál tovább kellett várakoznunk. Némelyek az útasok közül bátran elmondhattuk, hogy mi várhatunk, de nem ám a pár mérföldre eső Peterculteri papírmalom szegény munkásai, kik mint méhraj lepték el a harmadik osztályú kocsikat, s zúgolódtak, hogy nekik egy órát huznak le napidijokból. "Annak huznak le, kinek van miből!" az egyszeri cigánynak ez a furcsa elve jutott önkéntelenül eszembe..." (92. old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Útleírás

BECSÉRTÉK (szép példány esetén):
15.000-18.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
7/10


HASZNOS LINKEK:
Felméri Lajos életrajza és munkái
Szelestey László a Wikipédián
Edinburg a Kalton Hillről ma
A Balmorál kastély ma

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: útleírás pedagógia

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr17498187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása