HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

BZ-Atlas 1939

2008.08.09. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
BZ-Atlas
Berlin, [1939]. Herausgeben von der BZ am Mittag, 64p.
Kartographie und Druck: Verlag Ullstein
Kiadói, illusztrált kartonkötésben, mérete:20,5x25 cm.

 
MŰLEÍRÁS:
A BZ rövidítés a nagymúltú Berliner Zeitung (Berlini újság) rövidítése. Az eleinte szerdánként megjelenő lap a korai, német bulvársajtó legsikeresebb darabja. A sikert mi sem jelzi jobban, hogy az újság kiadója más "kisérőtermékeket" is megjelentetett, mint fenti autósatlaszunk (elsőként tudomásom szerint 1933-ban). A német precizitás -amely egyébként a térképkulcsok, alaposság, részletesség, térképmagyarázatok tekintetében- kiemelkedő szinvonalú, nem jelzi az atlasz kiadási évét. A megjelenésre a Német Birodalom határaiból vonhatunk le következtetést. Az 1938-as években megtörtént Anschluss és a cseh szudéta-vidék visszacsatolása már jelezve van a térképen, tehát a kiadás nem lehet korábbi, mint 1938 ősze. Viszont a Korridor leírásából egyértelműen következtethetünk arra is, hogy Lengyelország lerohanása előtt került kiadásra az atlasz, tehát 1939 ősze előtt. Egyébként a térkép feltünteti az 1914-es határviszonyokat is. Ami meglepett, hogy más náci propagandát nem találtam a kiadványban.
Külön érdekesség, hogy a külföldi országok németnyelven is ismert településeit, kizárólag németül tünteti fel a térkép. Így lesz Szombathelyből Steinamanger, Sopronból pedig Ödenburg.
Nem lehetett könnyű ezzel a térképpel külföldön eligazodni, annyi bizonyos. A szemfülesek észrevehetik, hogy Pressburgnál még a párizsi békeszerződés előtti határvonal látható, mely egészen felhúzódik Pozsonyig. A térkép leírása, ahogy a képeken is látszik rendkívül precíz. A lapok alján néhol kiegészítő információkat is találhatunk az útvonalakkal kapcsolatban. A Korridorról, tehát a Kelet-Poroszországba vezető tranzit-folyósóról is részletes és érdekes ismertetést kapunk. A lenti térképrészleteken Königsberget, a mai Kalinyingrádot és környékét is megtaláljuk.
A nyomtatvány rendkívűl igényes, minden oldala színes, kemény kartonboritójú és fűzött, ami egy hétköznapi autóstérképnél (mintha a Blikk adta volna ki ma...) még ebben a korban is ritka. Jelzem, még ma is.

IDÉZETEK:

"Korridor
Für die Durchquerung des Weichsel-Korridors sind Internationaler Führer- und Zulassungsschein für Kraftfahrzeug nicht erforderlich, falls vorgeschriebene Transit-Straßen befahren werden und diese in den Paß eingetragen sind.
Die Transit-Straßen (im Atlas = T) sind an den Wege-Kreuzungen und in den Städten durch ein Schild - dunkelblaues T auf weißem Grund - kenntlich gemacht."


magyar fordítása:
"Folyosó
A Visztula-folyosón történő átkeléshez a gépkocsiknak nem szükséges nemzetközi jogosítvánnyal és engedéllyel rendelkezniük abban az esetben, ha az előírt tranzit-útvonalon haladnak és ez be van jegyezve az útlevelükbe.
A Tranzit-útvonal (az atlaszban T betűvel jelölve) az útkereszteződéseknél és a városokban táblával - sötétkék T betű fehér alapon - van jelezve."

GYŰJTŐKÖRÖK:
Második világháború, Térképészet, Közlekedéstörténet

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
3.000-4.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
8/10

HASZNOS LINKEK:
A Harmadik Birodalom története
BZ-Atlas a német ZVAB oldalán

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: világháború térképészet idegennyelvű 1918~1945 közlekedéstörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr93588095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása