HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Augusztus 20.

2008.08.16. 13:00 Bibliofilia

Bár egy antikvár könyves blogon nem szégyen, ha csak könyvekről esik szó, elkerülendő azonban, hogy túl száraz legyen a blog, pár penészfoltot ejtenék (azaz nedvességet a könyvre) jeles ünnepünkről az Egészséges erotika filmklasszikus szócsonkolásával élve, "gusztus 20-ról, kotmányunk ünnepéről".
Mit is ünneplünk és milyen hagyományok kapcsolódnak augusztus 20-hoz?

1. István király szenté avatásának ünnepe. 1083-ban (Szt.)László király uralkodása alatt került sor a szenté avatásra. A gyors szentéavatási eljárás egyértelmű célja, az királyság stabilitásának megerősítése külföldön és belföldön, illetve a kereszténység hazai szilárd elfogadtatása és a szentkultusz hazai megerősítése. Szent István király napja, hosszú történelmi múltjának ellenére állami ünnepi rangra csak 1891-ben került. Elsőrendűen a protestáns egyházak tiltakozása miatt, akik az ünnep katolikus eredete miatt nem érezték azt a nemzeti egység kifejezőjének. Arról nem is szólva, hogy az általuk is tisztelt István országfelajánlása Szűz Máriának  hitbeli felfogásuk szerint bűn. Az ünnep által okozott nemzeti megosztottságátot, a Trianont követő irredenta eszmeiség fonta újra össze, mely áthatotta augusztus 20-át. Az 1920-as évektől a református kormányzó is részt vett a körmeneteken (természetesen a reformátusok számára előírt viselkedési formákkal). Az első körmenet 1818-ban került megtartásra. 1848-at követően a Bach-korszak idején szüneteltették.

2. Az "új kenyér napja" ünnep koncepciózusan került bevezetésre (
A középkorban az "új kenyér napja" július 15-e volt - apostolok oszlásának ünnepe.) az 1800-as évek végén erőre kapó agrármozgalmak letörése érdekében. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter így a feledésbe merülő aratóünnepek állami elismerésével próbálta pacifikálni a kialakult helyzetet. Az új kenyér, néha hamisan az "első kenyér" ünnepéhez, hozzátartozott a pártvezetők vidéki látogatása, nemzeti és vörös szalaggal átkötött kenyerek átadása, miegymás.

3. Az alkotmány ünnepét 1949-től ünnepelték államilag 1989-ig. Az új szocialista alkotmány ratifikálását direkt augusztus 20-ra készítették elő, ezáltal is gyengítendő az ünnep addig egyöntetűen egyházi jellegét. Az alkotmány ünnepe mellett tovább erősítették az új kenyér ünnepe tradíciót is, alapjában véve sikertelenül. Hasonlóan sikertelen volt egyházi téren a gondolkodásmód és tradíció megtörése a világi temetéssel, illetve a keresztelő, névadó ünnepséggel való helyettesítésével. Egyedüli részsikerként a polgári házassági szertartás tekintetében ért el sikereket a diktatúra.

4. A tűzijáték az 1920-as évekre vezethető vissza. 1954-től kezdve hivatalosan és államilag szervezve kerül megtartásra augusztus 20-án. Talán nem meglepő, hogy 1956-ot követően 10 évig szüneteltetik, majd csak 1966 augusztus 20-án kerül újra megrendezésre a gellérthegyi tűzijáték. Az 1980-as években a Balatonon is rendszeresen sor került tűzijátékra, melyet a déli part nyaralóközönsége élvezhetett. Ez a rendszerváltással megszűnt.

 

 

1 komment

Címkék: ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr36615690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.08.22. 13:00:04

Jó poszt. Érdekes a 19. századi protestáns tiltakozás: habár én apai ágon ősprotestáns vagyok, eszembe nem jutna, hogy Szent István megünneplése ellen ágáljak. Ma már jóval szerényebb a róm. kat.-prot. szembenállás, mint régen; nyilván, mert az átkos egyben egyaránt el lett nyomorítva, meg lett gyengítve mindkettő, és most már inkább egy oldalon állnak (ökumenikus hetek, közös nyilatkozatok stb.).
süti beállítások módosítása