HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Üdvözlet Debreczenből 1899

2008.08.30. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Üdvözlet Debreczenből képeslap.
Nizsna, Árva m. [1899]. (kiadó olvashatatlan)
Fakéreg képes levelező-lap, színes papírnyomattal, futott, mérete: 8,5x14 cm.

MŰLEÍRÁS:
Egy új "papírrégiség"-fajtával gadagodik a bemutatott régiségek listája: a fakéreg - levelezőlappal, melynek divatja a századfordulón terjedt el hazánkban, majd a későbbiekben a hadifogságba esett katonák írtak a saját maguk által készített fakéreg (Oroszországból általában nyírfából készült) levelezőlapra.
Példányunk, az Üdvözlet Debreczenből, viszont az 1800-as évek végi szuvenír kategóriába sorolható. A levelezőlap hátulján - ha nehezen is de - olvasható az előállítás helye: Nizsna (a lengyel határ mentén, a mai Szlovákia északi-középső részén található). Sajnos az üzem (forgalmazó?) neve nem vehető ki. A többszínnyomásos osztott papírrészen, mely be van  csúsztatva és ragasztva a fa alá, Debrecen nevesebb épületei találhatók: az ev. ref. Nagytemplom és Collegium, illetve egyetlen világi épületként a M. Kir. Állami Főreáliskola. A levlapon található egyházi épületek tulsúlyának feltételezhető oka a jellegzetes civis mentalitás, mely szétválaszthatatlan Debrecen és a debreceniek nyakas kálvinizmustól. Persze lehetséges, hogy azon egyszerű okkal magyarázhatók a református épületek, hogy más híres műemlék nincs a városban (bár gyanítom, erre a debreceniek megsértődnek, joggal; de akkor írják meg, mik találhatók a régmúltból Debrecenben...).
Szintén érdekes, hogy a századfordulón még hagyományos ev.ref. rövidítést használják és csak a helyhiányos képrészről tűnik el az ev. rész, mely az evangéliumi szó rövidítése.
A fakéreg-keretbe helyezett, többszínnyomásos, akvatinta jellegű nyomat részlet
gazdag és remek minőségű. Az Üdvözlet Debreczenből nagyon szép debreceni képeslap-ritkaság.
A Czimzett nevét szándékosan takartuk ki. A legalsó képen látható a gyártó lila bélyegzése.

GYŰJTŐKÖRÖK:
Képeslap, helytörténet, protestantizmus

BECSÉRTÉK (szép példány esetén):
1.000-2.000 Ft


RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
8/10


HASZNOS LINKEK:
Nizsna, Árva megye, ahol a képeslap készült

Az 1899-es év történései
Civis szótár

ILLUSZTRÁCIÓK:

3 komment

Címkék: képeslap protestantizmus helytörténet 1867~1918

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr60619835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.08.31. 09:07:41

Kedves bibliofilia,

én egy kissé meg vagyok sértődve. Debrecenben még sok más szép dolog is van, de a kollégium és a nagytemplom nemzeti szempontból is kiemelkedő (Kollégium - számos nagyságunk tanulóhelye; Nagytemplom 1849-ben Habsburg ház trónfosztása).
Na azért nincs harag, de Debrecen gyönyörű és izgalmas város.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.09.01. 17:46:17

Én is voltam már arrafelé:) De talán nem néztem szét eléggé. A kérdés továbbra is az, hogy nem vallási épületek vannak-e? Vagy talán pontosabban, maradtak-e Debrecenben?

Én egy remek helyet tudok: a Bihar antikváriumot, tőlük van pár szép könyvem...

Cívis 2009.02.08. 17:31:40

Debrecen a "Kálvinista Róma" református város. Az 1700 évek végéig színtiszta magyar és református lakosságával, a statisztikákban is úgy szerepelt, összevetve az "akkori nagyvárosokkal, pl. Pozsony... hogy analfabéták száma a legkevesebb- szinte nincs is..
Ez a vastagnyakú cívistársaság, őrizte a magyar nyelvet, a magyar szabadságot, a magyarság őrvárosa- jelzővel illette Kossuth is...
Fazekas, Diószegi, Csokonai, Kölcsey, Ady, Móricz, (a teljesség igénye nélkül) fémjelzik e várost.
A város címere a református egyház címere is.
A Református Kollégium által nevelt polgár az életét is oda adta ezért a városért. (Szabó Magda drámái!)
Ismeri e, hogyan védték a híres Kollégium még híresebb könyvtárát, amikor a tűzvész kiütött?(elég sokszor)
Nem csak a gerundiummal - (mely 170 cm, 8 kg!)a debreceni diák furkósbotja, van kicsi és nagy is belőle - verték szét a tűzfészkeket a diákok. Hanem posztóból készült tógájukat, s en magukat vízbe mártva, a könyvespolcoknak támasztott létrákra, egymás fölé állva szorosan - védték a diákok, a könyveket a tűztől...a saját testükkel!- és a tűz megállt, füstölt a vizes ruha, a vizes tóga, vagy égett a debreceni diák, gőzölgött az egész könyvtár, de a könyvek ma is megvannak...
Szóval ilyen ez a nyakas kálvinizmus ….
Kis kiigazítás.
A M. Kir. Állami Főiskola elnevezést helytelenül közli, helyesen: M. Kir. Főreáliskola, ahogyan képeslapon is szerepel… ma is megvan, és pont így néz ki, városunk egyik neves gimnáziuma – reál, gimnáziuma.
A Nagytemplom, városunk jelképe és a reformátusságnak is az.
Jelentős történelmi események színhelye!!
A Ref. Kollégium pedig hazánk és Közép-Európa egyik legnevesebb oktatási intézménye, az egyik leghíresebb könyvtárral...
Én örülök, hogy ilyen sok "egyházi" épület van körülöttem- így érzem, hogy itthon vagyok...
Igaz fájdalom, sok mindent lebontottak- a városrendezés áldozatául estek némelykor olyan épületek, amire vigyázhattunk is volna....
Debrecen akkor is a legszebb város, a leggazdagabb magyar és református szellemiséggel, Európa legszebb és egyik legnagyobb Egyetemével dicsekedve… amely szintén a Református Kollégiumból (is) alapíttatott...
Cívis
süti beállítások módosítása