HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Szabad Nép 1953

2008.09.13. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Szabad Nép XI. évfolyam, 67. szám
A Magyar Dolgozók Pártjának központi lapja
Budapest, 1953. március 8., Szabadság Lapkiadóvállalat, 4p.
Szikra lapnyomda
Önálló lapszám, hajtogatva, mérete: 59x42 cm.


MŰLEÍRÁS:
Hihetetlen!
Ez az első szó ami eszébe jut az embernek, amikor a Sztálin halálhírét hozó Szabad Népet átolvassa. Már itt jelezném, hogy a kisképes nekrológok és cikkek teljes átolvasása most különösen érdemes! Persze tudom én, hogy mindent az adott történelmi korban kell értelmezni, de ez nekem akkor is sok!
Eszembe jut Zimányi Józsi bácsi, református lelkész, akit anno még élőben is hallottam mesélni a Gulagon töltött emlékeiről. Lelkésztársával az alábbi levelet küldték el Sztálinnak a KGB-n keresztül, amiért 1947-ben letartóztatták őket. Gondolom nem jutott el a vezérig az iromány, de a maga megdöbbentő mivoltában is éles kontrasztot mutat az újságban található írásokkal:
"Hatalmas Sztálin! Isten a német fasizmust sok orosz és más nép fiainak vérével törte le. Te a győzelem dicsőségét is magadnak tulajdonítottad. Mindenben Isten helyére helyezted magad. Hatalmas búzamezők mellett nagy táblákon hirdette a dicsekvő felírás: Isten nélkül és imádság nélkül, de műtrágyával és traktorral! Ezért az Úr meg fog alázni, mint Nabukodonozort. Saját fiaid fognak megvetni téged. Amíg időd van, szállj magadba, adj dicsőséget a felséges Istennek! Ez a népednek is a javára lesz. A gőgös Belsazár egy éjszaka birodalmával együtt elveszett."
Sztálin halálával kapcsolatban egyébként többféle megközelítés is ismert. Egyes vélekedések szerint magára hagyták a diktátort, nem mertek az orovosok hozzányúlni, félve attól, hogy rájuk foghatják a vezér halálát. A párt felsővezetése is "támogatta" ezt a magányos haldoklást, nekik is érdekük volt a túlélés és a hatalom megszerzése, egy kevés kockázattal. Olyan anekdota is ismert, hogy a generalisszimusz halálos ágyánál állók, mikor már mocskolták hőn szeretett vezérüket, Sztálin szemhéja megmozdult.
Csak remélni tudjuk, hogy az volt a történelemre tett utolsó ráhatása...


IDÉZETEK:

Az egyetlen nemzetközi részvéttávirat a közel 30-ból, ami bekerült a Szabad Népbe és kerüli a "tömjénezést":
"Az Egyesült Államok kormányának részvéte
Az Egyesült Államok kormánya hivatalos részvétét fejezi ki a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége kormányának Joszif Sztálin generalisszimusznak, a Szovjetunió miniszterelnökének halála alkalmából." (4. old.)

A politikai helyzet miatt, íme egy érthetően "túltömjénezett" gyásztávirat:
"Ausztria elnökének távirata
Nyikolaj Svernyik őexellenciájának a Szovjetunió Legfelső Tanácsa Elnöksége elnökének, Moszkva
Mélyen megrendülve Joszif Visszárionovics Sztálin a nagy államférfi halálhírétől, kérem Nagyméltóságodat fogadja mély részvétemet. Biztosítom Önt, hogy az osztrák nép őszintén együttérez a szovjet népek családjával a súlyos sorscsapás alkalmából.
Theodor Körner szövetségi elnök" (4. old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Nekrológ, Periodika, Politika

BECSÉRTÉK
(szép példány esetén):
1.000-1.500 Ft


RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
6/10


HASZNOS LINKEK:
Gulágos visszaemlékezés Sztálin haláláról
A mult-kor.hu írása Sztálin haláláról
Korabeli filmhiradók a YouTube-on
Zimányi József honlapja
Legjobb viccek a sztálinizmus korából

ILLUSZTRÁCIÓK:

7 komment

Címkék: politika nekrológ periodika munkásmozgalom 1945~1956

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr85645460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogika · http://bibliofilia.blog.hu/2008/09/13/szabad_nep_1953 2008.09.13. 17:01:10

Az ember nem arra lett teremtve, hogy imádatot kapjon másoktól. Ez mindig rosszul sül el.
A többség nem is bírja. Tessék megnézni a sok széthullott életű szerencsétlent akit sztárnak hívnak, és a diliházban, a detoxban vagy aranylövéssel végzi.
Imádni Istent kell, teremtményiségünk tudatában, és Jézust aki megvált és megszabadít a bűneink rabságából és annak a következményeitől. Jézus ereje mindenre elég. Így van ez, még ha a mai világban már teljesen bolondul hangzik is. Dehát ez a világ bolond.
A Zimányi József pedig egy igaz ember, mert elfogadta Jézus váltságát aki igazzá tette és ő az is maradt. Amúgy a nagyapámmal és a nagyanyámmal együtt élt gyerekkorában a baptisták árvaházában az alsóhegy utca tetején az alagút felett. Emléktábla ott megtekinthető.

anti 2008.09.13. 19:38:35

Emlékezzünk meg Zimányi József lelkésztársáról Horkay Barnabásról is, akivel 9 évet töltöttek fogságban.

wilbury 2008.09.15. 13:50:18

A hozzászólók pontosan annyira elvakultak és fanatikusak, mint a 'Szabad Nép' említett száma (anti kivétel).

Mellesleg érdemesnek tartom kiemelni a "fasiszta Tito Jugoszláviája" demagóg szöveget. Kiváncsi lennék, miért éppen a fasiszta jelzőt választották.

Amitől hánynom kell, az a MÁVAG kovácsai őrséget állnak ATYJUK, TANÍTÓJUK, DRÁGA VEZÉRÜK koporsója mellett.

Tudom, mindenkit megbántok itt, de a levél Sztálinhoz a legnagyobb butaság, amit életemben olvastam. Hogy célja nincs, azt még elfogadom valahogy, de a belőle sugárzó pökhendi nagyképűség, kioktató stílus, a fenyegető hangnem semmivel nem teszi különbbé az írókat, mint a megcímzett tömeggyilkost.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.09.15. 16:22:13

wilbury!
Nagyjából egyetértek a mondanivalóddal, bár a "hozzászólók pontosan annyira elvakultak és fanatikusak" és a "semmivel nem teszi különbbé az írókat, mint a megcímzett tömeggyilkost" nekem túl erős.
Nekem is félelmetes, hogy valaki önmagától provokálja ki maga ellen az elnyomó államgépezetet, tudatában, hogy ezzel a Gulágra kerül, hátra kell hagynia családját. A lelkészek levele kifejezetten "prófétai" stílusú, olyan, mint a bibliai próféták jövendölése... gondolom, valamiféle elhívást és erős késztetést éreztek, hogy figyelmeztetésüket elküldjék. De a hangnem 3000 évvel korábbra való. Ez tény.
Nem merem megítélni őket a fenti érvek ellenére sem. Ezek ellenére tiszteletet érzek irántuk! Gondolom ők is változtak a korral...
Ma már biztos rákérdeznék az általad is említett dolgokra. Amikor élőben hallottam Józsi bácsit, csak tizenpár éve voltam és szájtátva ültem a 10. sorban:)

wilbury 2008.09.15. 23:51:19

Köszönöm a korrekt hozzá(m)állást! Túlzásom nyilvánvaló volt és erős. Igazából csak annyit akartam ezzel mondani, hogy sok gyűlölködő ember pusztán csak azért kisebb bűnös, mint Sztálin, mert nem adatott meg nekik az a mérhetetlen hatalom (szerencsére), ami Sztálinnak. Itt most persze nem az említett férfiúkra gondolok, csak úgy általában.

Horizont 2008.10.26. 13:49:35

Nem éltem Sztálin idejében.De azért ezeket úgy kell olvasni hogy nem lehet kiragadni abból a korból, ami szörnyű volt,de élniük kellett és ezek "muszály dolgok" voltak.Lehet 100 év múlva ha olvassák majd a mai újságokat szörnyűlködni fognak.
süti beállítások módosítása