HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Meg-térő református elmélkedéséről 1763

2008.12.06. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Molnár János: A' meg-térő református elmélkedéséről
~nak Jesus Társasága szerzetes papjanak a' meg-térő református elmélkedéséről négy könyvei.

Nagy-Szombatban, 1763. A' Jesus Társasága Akademiai Collegiumának Betőivel (5)+429p.+(2)
Korabeli, gerincén aranyozott egészbőr kötésben, mérete: 21x17 cm.

MŰLEÍRÁS:
Azt gondolhatnánk, hogy a XVIII. század közepére már alább hagytak a hitviták. Tévedés! Bár minden felekezet bebástyázta magát hitvallása és dogmatikája sűrűjébe, illetve az évtizedek során kiforrott érvek és ellenérvek sokaságába, ennek ellenére nemcsak utánnyomott könyvecskék jelentek meg, hanem eredeti munkák is. Ilyen a jezsuita szerzetestanár, Molnár János könyve is. Molnár élete során sokféle tudományággal foglalkozott. Az ő nevéhez köthető többek közt a Régi jeles épületekről c. könyv is, melyben példának okáért az ókor kiemelkedő építészeti alkotásait elemzi Noé bárkájától a Rhodoszi kolosszusig. Olyan részleteket is kifejtve, hogy milyen csörlőrendszert használhattak a bárka utasai... Visszatérve a Meg-térő református vitairatra, első olvasatra igencsak agressziv és bántó, véleményem szerint reformátusok térítésére kevéssé alkalmas, bár megint csak nem szabad elvonatkoztatnuk az adott kortól. Tény, hogy a XVI. és XVII. századi hitvitázó művekhez képest moderáltabb a hangnem.
Talán furcsa lehet, reformátusként, miért foglalkozok ilyen könyvvel: azt hiszem bennünk protestánsokban van valamiféle "mazochizmus", ami által szeretjük a minket bántó, sértő dolgokkal való foglalatoskodást. Szeretünk felháborodni, szeretünk hitvitázni, szeretünk érveknek ellentmondani (akár egy könyvnek is)... Molnár János műve egyébként mind érveiben, mind felépítésében szinvonalas. Nem kerül meg egy kényesebb kérdést sem! (Máriatisztelet, szentek, szobrok, tisztítótűz, cölibátus...) Már a mű elején deklarálja, hogy elveti a hagyományt, a zsinatok döntéseit és ő is kizárólag a Szentírásra hagyatkozik érvei felállításában (nagyrészt be is tartja). Mindezt ügyesen teszi, bár ő sem tud kilépni a szövegkörnyezetből való mondatkiragadások problémaköréből sem a Biblia, sem a Kálvintól való idézés tekintetében. Ami valljuk be nem szép dolog...
Summa, summárum szeretem ezt a könyvet.
Feladvány: Molnár János könyvében gyakran említi, sőt külön fejezetben tárgyalja a firmálást. Várom a szó jelentésfeloldását! A helyes megfejtők között gratulációkat fogok kisorsolni...
U.i.: félreértés ne essék, én szeretem és tisztelem a katolikusokat. Nagy vágyam lenne egyszer Erdő Péterrel beülni egy kávéra és elbeszélgetni a hit dolgáról...

IDÉZETEK:

"...Az való, azt én bizonyoson mondom: hogy a' Református vallást sok iszonyú eretnekségben kapja, a' ki a' Sz. Irást jól olvassa. De a' sok okádás, mellyel teli vannak a' Kálvinisták könyvei, minthogy a' Romai Anya-szent-egyházat azzal szeretik festeni, úgy el-fogta már némellyek szivét, fülét, szemét, hogy halálok oráján se vegyék magokat észre, és így édesdeden mennek más világra penitentzia-tartás-nélkül. Azokhoz pedig, a' kik már akkor örömest meg-térnének; a' rosz atyafiak vagy egyebek az igazság hirdetőjit, ha kéri és hivattya-is a' beteg, bé-nem eresztik..." (11. old.)

"...Vélünk tart a' régi szokás, vélünk a' régi tanítás, vélünk az egész Anya-szent-egyház; de vélünk vagyon Urunk példája is. Olvassuk el Sz.Máté Evangelistának 9. részét 18. és következendő verseit... És imé egy Asszony, ki vér-folyást szenved vala tizen-két esztendeig, hátul járula, és illeté az ő ruházattyának peremét. Mert mondgya vala magában; Ha tsak a' ruházattyát illetem-is; meggyógyulok. Jesus pedig fordúlván, és látván őtet, monda: Bizzál leányom, a' te hited meg-gyógyított téged: És meggyógyula az Asszony azon orában.
Fólyt itt a' veríték Kálvinus homlokáról, midőn ezeket az igéket fejtegette, látta: hogy a' jó Aszszny Urunk ruhája illetésével vette-vissza az egésséget, és ezt maga se tagadta: mit tégyen? mit gondoltok szegény lelkek, mit tett mesteretek? Öszve-szidta a' jó Aszszonyt, és erről az igéről által-ugrott a' másikra. Vagyon-é annak szeme, a' ki itten Kálvinus istentelenségét nem láttya? Urunk azt az Aszszonyt dítséri; bizzál úgy - mond leányom, sőt meg is gyógyítá vér folyását; Kálvinus pedig, mintha jobban tudta vólna Krisztusnál, mit kelessék az ollyan Aszszonynak mondani, boszorkány nevét költi; áhá nem szegény gyalázat-é, ha a' szép elméjű Magyar illy oktalan Mester után indúl!
Mi az Anya-szent-egyházzal tartsunk, kövessük régi tanítását, hadgyuk ott az újitókat, és a' Nitzea béli második szentséges Gyülekezöttel kiáltsuk-fel tiszta szívvel, és lélekkel: köszöntyük, tisztellyük mind a' Szenteket, mind a' Szentek ereklyejit, és képeit, Urunk drágalátos feszületével egyetemben; a' kik vélünk egyet nem értenek, átok-alatt vannak."
(302. old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Egyháztörténet, Hitvita, Protestantizmus

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
18.000-20.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
5/10

HASZNOS LINKEK:
Árverésen elkelt példány
Tanulmány Molnár Jánosról
Második Helvét hitvallás

ILLUSZTRÁCIÓK:

13 komment

Címkék: kereszténység protestantizmus 1711~1780

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr99738796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2008.12.07. 19:38:22

"Már a mű elején deklarálja, hogy elveti a hagyományt, a zsinatok döntéseit"

ezt hogyan kell érteni? úgy veti el ezeket, mint a kálvinisták ellen alkalmazható érveket, vagy arról van szó, hogy Molnár János SJ nem hisz ezekben?

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.12.08. 07:56:26

Szia!

Félreérthetően írtam le! Nem veti el, de a műben, mint argumentumokat nem hozza fel. A Szentíráson kívül - ezt jelzi előre - csak a harmadik századig élt "Szentatyák" tanításából vesz idézeteket. Ezeket is csak ritkán.

Ez egyébként érthető, ha protestánsok meggyőzése a cél!

"Azt pedig nagy bátran igérem: hogy tsalárdságban senki sem kap: előttetek a' Sz.Irás, nézzetek belé; ha véle nem tartok, az én nevem károsodgyék."

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.12.10. 11:25:59

Magister!

Amennyiben rám gondoltál, mint konvertitára, egyenlőre nem kell félni:)

Firmálásra nincs tipped? Pedig ez latinos feladvány?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.12.12. 09:34:21

Természetesen Molnárra gondoltam. :)

Firmálás: megerősítés. Hogy ez pontosan mit takar, ahhoz a szövegkörnyezetet kéne látnom.

A kéziratos bejegyzés: (oztoztaro??) superstitio, tehát "(?) babona". Ezt a derék - vélhetően ref. - atyámfia persze a katolikus átváltozás-tan kifejtése mellett írja le (ostya átváltozik Krisztus testévé). :)

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.12.12. 09:38:00

Magister!

Köszönjük a latinos besegítést, jómagam nem tudtam kiolvasni a tintás bejegyzést - érdekes adalék!

A firmálás alatt Molnár a konfirmálást érti. Külön fejezetben taglalja a bérmálás, avagy firmálás szentségét.

KGX 2009.02.02. 19:07:03

Kedves Bibliofilia!

Belül szép, tiszta példány, jó papírra nyomták. A gerinc kiemelkedően szép. És elsősorban: a szerző sem jelentéktelen személyiség, ezt a könyvet bármikor elfogadnám:-), bár gyűjtőkörön kívül esik, és ráadásul római katolikus is vagyok:-). Kérdésem a következő volna. Tudnál írni egy 10-es ritkasági fokú művet (mondjuk ne ritka ősnyomtatványt, antikvát, RMK-t, vagy könyvészetileg ismeretlen unikális példányt, mert ezeknél/ezek jó részénél ez természetes). Pl. itt a blogban írtál ilyen műről? Egyébként antikvárius vagy? Vagy könyvtáros? Vagy mindkettő? Zárókérdés: a blog felső szegélyén igen szép könyvtárrészlet látható. Érdekelne a forrás. (Első blikkre Egyetemi Könyvtárnak nézem).

KGX 2009.02.02. 19:08:15

Helyesen: az (ELTE) Egyetemi Könyvtárnak nézem.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.02.03. 09:02:13

A római katolikus hit nem kizáró ok, hiszen megerősíti a katolikus hívőt hitelveiben és felvértezi remek argumentumokkal hitviták esetére.:)

Sem antikvárius nem vagyok, sem könyvtáros, bár az antikváriusi szakmához sok szállal kötődök (nepper sem vagyok!), de ez maradjon az én titkom...

Unikális (olyan könyv, amiből egy darab maradt fenn legjobb tudomásunk szerint a világon) tételről azt hiszem még nem írtam, bár volt pár tétel, ami rendkívül ritka. És lesz is még pár, terveim szerint...

A fejlécképet egy francia honlapról szedtem le, valamelyik francia könyvtárról készült a felvétel, sajnos nem tudom már megtalálni a képet, így a pontosabb forrása sincs meg.

Örülök, hogy elnyerte tetszésedet a blog!

KGX 2009.02.03. 21:12:34

Szerintem hitvitákat illetően (a mai átlagos református hívő) sokkal inkább felvértezett, mint egy katolikus.

Akkor maradjunk annyiban, hogy gyűjtő vagy:-)? Egyébként az általad leírt tételek a saját könyveid?

A fejléckép továbbra is tetszik..., és a blog is. Örülök, hogy könyvszerető emberekre találhatok. Az igazi könyvgyűjtő nagy ritkaság ma. (A milliárdos pénzeszsákok, befeketetők nekem nem gyűjtők (itt is van kivétel), csak lézengő (könyv)ritterek:-).

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.02.04. 10:27:42

Igen, gyűjtő vagyok, bár jelenleg kevesebb időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt szánok erre, mint korábban. Talán ismerjük is egymást látásból:) Viszont a blogot szigorúan anonim módon csinálom.

Miért is csinálom a blogot? Egyrészt mert szeretem csinálni, másrészt (ez a főbb ok) van egyfajta "küldetéstudatom". Szeretném megmutatni az embereknek, hogy a magyar könyvészet mennyire színes, szép és izgalmas dolog. Mennyi apróságot lehet észrevenni egy-egy könyv kapcsán, milyen szép hobby a könyvgyűjtés...

"(A milliárdos pénzeszsákok, befeketetők nekem nem gyűjtők (itt is van kivétel), csak lézengő (könyv)ritterek:-). "

-ezzel maximálisan egyetértek!

saintlouisdefrance 2009.02.12. 23:12:38

a fejlécen látható kép Troyes város könyvtárában (Bibliothèque municipale de Troyes) készült.
süti beállítások módosítása