HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tányértalpú koma, a sportbajnok 1924

2008.12.20. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Bocs Bálint [Sas Ede]: Tányértalpú koma, a sportbajnok
Mühlbeck Károly rajzaival
Budapesten, [1924] Singer és Wolfner Irodalmi Intézet R.-T. kiadása 1sztl.+155p+(5)+1sztl.
Kiadói, illusztrált félvászon kötésben, 23,5x16 cm.

MŰLEÍRÁS:
Talán sokak számára ismerősen cseng Mackó úr neve. Párdon, tekintetes Tányértalpú koma neve. A mesesorozat, amely rendkívüli népszerűségnek örvendett a két háború között egy vidéki, szeretnivalóan bumfordi medveuraság történeteit mutatja be. Hősünk számtalan furcsa és "ciki" helyzetbe kerül, de a magyar virtus és egy jellegzetes büszke rátartiság sosem hagyja el. A regényeket olvasva néhol már azt sejtené az ember, hogy egy derék debreceni cívissel van dolgunk...
Nem tudom a fiatalabb generáció mennyire ismeri a fenti mesetörténeteket, én gyerekkoromban találkozhattam vele. "Szerencsétlenségemre" nekem ritkán jutott új könyv a kezembe. Háború előtti mesekönyv volt, azt kellett szeretni. Ma már cseppet sem bánom, bevallom, bár akkoriban talán zavart, hogy az énáltalam olvasott regényekben tekintetes urak, csendőrök, cserkészek és nagypolgárok fordultak elő, viszont partizánok és úttörők egyáltalán nem.
Sas Ede gyermekeknek szóló történetei mai napig mosolyt csalnak a arcomra. Elegendő csak a lenti képeket megnézni vagy az idézetekbe beleolvasni és azt hiszem nem is kell tovább magyarázkodnom.

IDÉZETEK:

"-Kérem szeretettel: nincs jobb dolguk, mint hogy itt tátsák rám a tisztelt szájukat? Nem vagyok én új kapú!
- Nem is uraságodat bámuljuk, - mondá az illető úriember, aki úgy látszik, csakugyan ismerte Tányértalpú komát, - hanem arra vagyunk kiváncsiak, hogy mit művel itt azzal az üveggel?
- Mit művelek? Hát tubarózsa-illatot szedek. A feleségem ugyanis megbízott, hogy vigyek neki egy üveg tubarózsa-illatot. Mert hogy a feleségem is parfőnt akar már használni, mint az úri dámák... No de már elég is lesz az üvegben.
Azzal gyorsan bedugaszolta az üveget, nehogy kipárologjon belőle, ami eddig belement.
Fölcsendült erre a nevetés, körbe-karikába.
- Jaj, de nagy golyhó kegyelmed, Tányértalpú uram, - mondotta az úriember. - Hiszen nem így fogják az illatot! Úgy árulják azt az illatszertárban.
...
Az illatszertárban persze udvariasan fogadták a tekintetes urat. Nyomban szolgáltak neki a kívánt parfőmmel.
- Mi az ára? - vette elő tekintélyes, kövér bugyillárisát a mackóvári földesúr.
- Ötszázezer korona, - felelte a segéd.
Tányértalpú koma ijedten visszatette a pénztárcáját.
- Ötszázezer korona? - kiáltott föl hüledezve. - Hát lopom én a pénzt, vagy a tőzsdén nyerem? Hiszen annyi pénzen inkább csaknem egy mázsa mézet vehetek - annak sokkal jobb szaga van s azután meg is lehet enni!
..." (5-6. old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Ifjúsági, Sport


BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
3.000-6.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
6/10

HASZNOS LINKEK:

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: sport ifjúsági 1918~1945

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr16813831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása