HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Antikváriumok 3 - Borda Antikvárium

2009.01.24. 13:00 Bibliofilia

A Borda Antikvárium kakukktojás az antikváriumok sorában. Már az is feltünést kelthet, hogy az antikváriumot a rendszerváltás előtt, 1977-ben alapította meg Borda Lajos és felesége. A Borda Antikvárium nem rendelkeznek hagyományos üzlettel, hanem u.n. "lakás-antikváriumként" (az üzlet egy lakásban van kialakítva) működött/működik, ami szerintem hihetetlenül kellemetlen tulajdonság, de tény, hogy vélhetően nem is én jelentem az ilyenfajta "üzletek" törzsközönségét. Mindig is utáltam olyan üzletben vásárolni, ahol külön be kell jelentkezni vagy kevesen vannak és állandóan kérdezgetik az embert: "mit szeretne?". A következő különcség, ami már sokkal inkább pozitív adottság, az ajánlójegyzékek rendszere. Bordáék tudatosan mentek és mennek szembe az antikváriusi közvélekedéssel, miszerint könyvet háromféleképpen lehet eladni:
1. Be kell nyomni egy árverésre és minden eszközzel a legmagasabbra kell feltornászni a leütési árat.
2. Pult alól meg kell próbálni a megfelelő gyűjtőknek eladni a lehető legdrágábban.
3. Ha nem fér be árverésre és már minden gyűjtőnek megvan, vastagon fogó ceruzával be kell vésni egy drága árat a könyv hátuljába és kilökni a kirakatba.
Bordáék ehelyett ajnálójegyzékeket készítenek. Ebben sorszámozva közlik az eladásra szánt könyvek, kéziratok listáját, műleírással és árral. Aki először jelentkezik, az viszi a tételt a megadott áron. Persze akadnak ennek is hátulütői. Hiszen, nem mindenki egyszerre kapja meg a katalógust (sőt akadnak olyanok, akik még annál is hamarabb kapják meg), így az anyag javát könnyen lefölözik azok, akik napi 24 órában a régiségekkel foglalatoskodnak. vagy "kivételezettek". Másrészt, az efajta ajánlójegyzékek összeállításához hihetetlen szakmai tudásra és magabiztosságra van szükség, hogy az antikvárius ne lője félre az árazást. Természetesen olyan ember nem létezik aki ennek a varázslatos tudásnak és képességnek a birtokában lenne, de Bordáék közelítenek, az tény.

Amiért szeretem őket:
-Szakmai hozzáértés, a könyv tisztelete.
-Nem csak régi könyvek értékesítésével foglalkoznak, hanem bibliofil kiadványokat is kiadnak, illetve az antikvár könyvkultúra megismertetésében kiemelt szerepet töltöttek, töltenek be.
-Ajánlójegyzékek rendszere, az ajánlójegyzékek árai korrektek, jól megállapítottak.
-Becsületes szakmai és eladói hozzáállás.
-Letisztult, elegáns internetes felület.

Amiért nem szeretem őket:
-Cigarettázni könyvek közt tilos (nem csak azért mert tűzveszélyes, hanem azért, mert a büdős cigiszag beívódik a könyvekbe)! Mégis megteszik.
-A külső szemlélő néha nagyképűnek tarthatja a stílusuk alapján Bordáékat (pedig ez tévedés, mindkettőjükben nagyon kedves, a munkájukat szerető és tisztelő antikváriusokra lelhetünk).

A fenti képeken a Borda Antikvárium címere és a 2005-ös, 23. ajánlójegyzékük, amelyben többek közt Ady Endre keresztlevele, házassági anyakönyvi kivonata került értékesítésre.

LINKEK:
Az antikvárium honlapja
Interjú Borda Lajossal

3 komment

Címkék: antikváriumok

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr23890345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGX 2009.02.02. 18:44:52

Üdvözletem mindenkinek!

Én nagy rajongója vagyok a Borda Antikváriumnak, azon kevesek közé tartoznak, akikben soha nem kellett csalódnom több, mint tíz esztendős gyűjtői pályafutásom alatt (farvizen több, mint húsz is van az, mivel 10 éves korom körül már járogattam antikváriumokba, de akkor még nem voltam gyűjtő). Borda Úr és Glória Asszony mellett Walloschek urat, és Szőnyi urat tartom nagyra. Bordáék azért kiemelkedőek, mert bibliofil kiadványaik pótolhatatlan űrt töltenek be. Szívesen olvasgatom Borda Úr szakcikkeit is. 1997 óta járok hozzájuk (most már több éve Zebegényben van az üzletük, a lakás-antikvárium). Én soha nem tartottam őket nagyképűeknek, náluk kedvesebb emberekkel kevéssel találkoztam. Többször kitűnő borral, pezsgővel, kávéval kínáltak, ez sehol máshol nem fordult elő (mondjuk meglepő is lenne a Múzeum körúton az ilyesmi). Én jogi és kínai (keleti) tárgyú könyveket gyűjtök, a jog talán nem Borda Úr kedvence, de sok szép dolgot vettem az évek során. Van egy viszonylag nehéz területem, a könyvészetileg ismeretlen nyomtatványok gyűjtése, ha ilyesmit találok, azt persze igyekszem tanulmányban közzétenni (nagyjából fél tucat ilyen nyomtatványom van). Érdekelne a blog tisztelt szellemi atyjának véleménye, hogy ismer-e hasonló, könyvészetileg ismeretlen nyomtatványokat gyűjtő kollegát?

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.02.03. 08:54:07

Valóban érdekes gyűjtési terület, hiszen az ember egy könyvészetileg ismeretlen nyomdatermék esetében unikális ritkaságot tart a kezében. Ez a tulajdonság természetesen a könyv értékét a "csillagos égig" növelheti.
Én ebben a gyűjtési körben nem ismerek gyűjtőt, de tudom, hogy sokan gyűjtik.

KGX 2009.02.03. 21:06:30

Köszönöm a választ.
süti beállítások módosítása