HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Antikváriumok 4 - Honterus Antikvárium

2009.04.25. 13:00 Bibliofilia

Mivel többen is jelezték és kommentek szintjén is feljött a téma, következő antikvárium, amelyet vizsgálatom tárgyává teszek a Gregus István által vezetett Honterus Antikvárium.
A Honterus Antikvárium meglehetősen jó helyen van a Múzeum körúton. A meglehetősen jelző azóta illeti meg az üzletet, amióta a Kálvin tér felé eső oldalon megnyílt a Múzeum Antikvárium. Így, a Kálvin tér felől érkező könyvbeadók, -eladók, -vásárlók elsőnek ide térnek be (könyveladás tekintetében - tapasztaltaim alapján egyébként jogosan) és nem a Honterushoz.

Meghasonlott helyzetben vagyok a Honterus-szal, mert több barátom is panaszkodik rájuk, nekem viszont eddig csak pozitív tapasztalataim voltak velük: belementek már minőségi cserébe (ez azt jelenti, hogy beviszek egy rosszabb állapotú könyvet és elhozom az ő jobb állapotú példányukat ugyanebből a könyvből; természetesen némi ráfizetéssel), igencsak korrekt áron, de alkudni is jól lehetett az értékesebb könyvek esetében. Maga a cégvezető Gregus István is kedves, igazi könyvbarát, nem utolsósorban hozzáértő, nem csak "úgy csinálja a boltot". A munkatársak is mind segítőkészek és ami nem csekélység ők is hozzáértő szakemberek. Sajnos sok antikváriumban a személyzet alulmotivált, érdektelen, közönyös, de még a legjobb szándékúak is tapasztalatlanok a könyvészet terén. A Honterusnál ez érzékelhetően másképp van. A tavaly nyáron érkezett kommentre utalva örömmel jelzem, hogy az a Honterusos kollega, akire
  a "szerintem konkrétan nyilasok" (2008.07.23 Antikváriumok 1- Szőnyi) bejegyzés utalt időközben kilépett a csapatból. Szó, mi szó, azért arra anno lehetett volna figyelni, hogy a rasszista felhangok ne a bolt közepén legyenek előadva fennhangon egy alkalmazott részéről. De mindez a múlté immár. A kilépett munkatár időközben új antikváriumot alapított.
A barátaim negatív panaszai leginkább az árverésen vett tételek postázásával és a vételi megbízások tetőárhoz közel eső leütési áraival kapcsolatosak. Kényes ügy. Személy szerint - általánosságban, mindenfajta árverésre nézve - azt javaslom ne adjunk vételi megbízást, akkor nem lehet bogarat ültetni a fülünkbe. A postázási panaszokkal szemben pedig értetlenül állok, remélem lesz benne változás.
Összegezve kedvelem a Honterus csapatát és szívből ajánlom mindenkinek. A hazai antikvárius világ "betegségei" rajtuk is tapasztalhatok, de ezek mindenkinél megvannak. Viszont a lentebb részletezett pozitívumok kiemelik Gregus Istán antikváriumát az "átlag masszából".

Amiért szeretem őket:
-antik régiségek kedvező árakon, a kirakati kínálat mindig érdekes
-szakmai hozzáértés
-kellemes, rendezett bolti kialakítás
-segítőkész, korrekt munkatársak
-remek aukciós anyag (évente négy alkalommal)
-mindig remekül kiválasztott háttérzene szól az üzletben (bár elsőre bagatellnek tűnhet, de vásárlómarasztaló tud lenni a kellemes zene, ami mellett öröm böngészni)

Amiért nem szeretem őket:
-közepesen-lassan forgó bolti kínálat
-a már említett, barátaim által jelzett postázási probléma

-pont az üzlet előtt van egy virágárus bódé, így leszűkül a járdarész. Nagyobb gyalogosforgalom esetén nem lehet kényelmesen áttanulmányozni a kirakatot.


LINKEK:
Az antikvárium honlapja


 

17 komment

Címkék: antikváriumok

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr181058484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2009.04.25. 22:05:28

nekem is feltűnt, hogy a nyilas alkalmazott eltűnt a színről. kicsit aggódtam, hogy esetleg kirúgták és munkanélküliként majd még inkább megkeseredetté válhat, így örömmel hallom, hogy jól van és tőlem megfelelő távolságban rendben éli mindennapjait.

vegyes érzelmeket táplálok ez iránt az antikvárium iránt:
- a bolti kínálat inkább állandó mint lassan forgó
- a bolttulajdonost én is szimpatikusnak tartom, ugyanakkor a pénztáros hölgynél alulmotiváltabb alkalmazottat elképzelni se tudok és sem ő, sem a többi alkalmazott soha nem köszön vissza nekem.

viszont:
- szakmai hozzáértésük vitathatatlan
- legtöbbször korrekt árakat állapítanak meg (náluk vásároltam meg 1000ft-ért Jean Calvintól a Keresztény vallás institúcióit : )

KGX 2009.04.29. 09:18:36

Ha ők értenek a könyvhöz, akkor minden könyvészeti publikációmat tűzre vetem. Én a stílusuk miatt utáltam meg őket, nem is járok oda. Amúgyis csak Borda Úrnál és az Amicus antikváriumban, valamint az antikvarium.hu-n vásárolok. Orientalista érdeklődésemnél fogva a Horváth Antikváriumon gondolkodom még, de én olyan speciális területtel foglalkozom, amiről aligha találok bárhol is könyvet.

KGX 2009.05.01. 09:35:14

Érdekes. A Horváth Antikváriumban két engem érdeklő anyag is van. Ez a hely is megér egy misét, és a Walloschek Úr-féle Amicus is.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.05.01. 11:26:12

A Horváth Antikvárium valóban "megér egy misét":) Nagyon rég jártam már ott, de anno szép, különleges anyag volt az üzletben!

Walloschek úr még csak-csak megér egy misét, mert tény, hogy egy "egyedi jelenség", akinek remek érzéke van az árverés-vezetéshez, de az üzletében, az Amicusban még életemben nem találtam olyan könyvet, aminek a megvételén akár csak elgondolkodni is érdemes lett volna. Kevés olyan antikvárium van, ahol még semmit sem vettem: az Amicus eleddig sajnos ilyen.

KGX 2009.05.06. 20:10:53

Amikor először jártam Horváth úrnál, még nem érdekeltek a távol-keleti dolgok, ma pedig igen. Valóságos kincsesbánya, olyan érdekességekkel, amelyek nagyjából sehol másutt nem kaphatóak. Sinológusok, japanológusok, koreanisták és turkológusok aranybányája. (Mellesleg kiderült, hogy hasonló könyvészeti tárgykörben publikáltunk), nálam most ő a No. 1. antikváriuskedvenc:-))). Walloschek úrnál személy szerint vettem nemzetközileg is jegyzett (!) jogi szakkönyvet (!) igen baráti áron.

KGX 2009.05.06. 20:21:05

Egy baráti kérdés hozzád. Szerinted miért van az, hogy Londonban, meg Párizsban, és az általam jobban ismert egy-két német nyelvű városban a kirakati könyvekbe jól látható kis cetlin odaírják az árat (ilyet talán ma már csak az Amicusban látok), Bp-n meg nem? És még nekik áll feljebb, ha ki kell venni a kirakatból, és nem veszed meg (ez konkrétan pont nem a Honterusra vonatkozik, hanem az Antiquarium Hungaricumra).

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.05.08. 10:44:30

Az tény, hogy talán az Amicus csinálja egyedül az árfeltüntetést a kirakatban. Ez valóban korrekt dolog!

saintlouisdefrance 2009.06.13. 22:01:31

lesz még egyáltalán új post?

kár lenne, ha nem : (

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.06.14. 07:33:25

Kedves saintlouisdefrance és Bibliofilia blog olvasók!

Mindenképpen lesz folytatás!
A visszajelzések és olvasottság alapján (amit ezúton is köszönök), illetve a saját "elkötelezettségem" alapján mindenképpen szeretném folytatni, de főként "örömteli problémáim" (tovább bővült a család) miatt sajnos nagyon kevés időm van új bejegyzésekre.

Türelmeteket és megértéseteket kérem. Hamarosan jelentkezem újra...

Üdvözlettel,
Bibliofilia

KGX 2009.06.14. 11:59:45

Kedves Bibliofília!

Várjuk az újabb bejegyzéseket. Egyébként a Font antikváriumban is feltüntetik az árakat a könyvekbe helyezett kis cédulákra felírva azokat.

KGX 2009.06.14. 12:01:29

És persze gratulálok az örömteli családi eseményhez:-))).

Cekkeres Mammer 2009.09.12. 10:40:39

Én a Honterusban soha nem tapasztaltam különösebb segítőkészséget, inkább flegmaságot. Az áraik barátibbak, mint a Múzeum antikváriumban, mert nem engedhetik meg, hogy olyan drágán kínálják a könyveket, alig lenne forgalmuk. Még rossz pont náluk, hogy átlagosnak mondható könyvek hátuljába is beírják, hogy: (ritka!)
Pl. Sikota Győző: Herendi porcelánművészet, vagy Ende: Végtelen történet.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.09.14. 15:09:55

Sziasztok!

Sajnos egyenlőre nincs időkapacitásom folytatni. A hamarosan vélhetően jövő év lesz csak. Meglátjuk.:(

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.09.16. 22:12:32

Gyáááász :(

Írtam egy jó kis bibliofil posztot, nézd meg, ha van időd!

Irbisz 2009.10.09. 23:55:17

Nekem is csak kedvező tapasztalataim voltak még a Honterusnál, bár túl sok könyvet nem vettem ott, de amit igen, azt kedvező áron.
Annyi mondandóm lenne még egy korábbi posztban olvasott felvetésre, hogy állítólag árverési vételi megbízásnál "érdekes" mód mindig a maximális ár lett a vételár, nekem egy tavalyi licitem az általam megadott vételi megbízásnál 8000 Ft-al alacsonyabb árral nyert (tehát volt még "tartalék" a nyerészkedésre).
Velük ellentétben nekem más antikváriummal volt olyan tapasztalatom, h. ha nyertem, akkor az mindig a maximum ár volt ...
Erre lehet (jóindulatú) magyarázat hogy reális árat adtam meg :)), de az is hogy bizony vannak nem tisztességes árverések, mert ugyan rajtuk kívül ki tudja hogy kik és hány Ft-ra adtak vételi megbízást?

saintlouisdefrance 2010.05.07. 21:24:29

több mint egy éve egyetlen bejegyzés sem született...

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2010.05.08. 22:25:54

Szia saintlouisdefrance és kedves olvasók!

Sajnos egyenlőre úgy néz ki, hogy hosszabb ideig fog aludni a blog. Ennek elsősorban időbeli okai vannak. Magam is sajnálom, hogy nem jut időm a posztok összeszerkesztésére, a bejegyzések megírására, a megfelelő képek elkészítésére.
Remélem idővel folytatni tudom. Annak kevesebb értelmét látom, hogy rendszertelenül tegyek ki bejegyzéseket, bár lehet azért így is fogok néhanapján frissíteni.

Könyvbaráti szeretettel,

Bibliofilia
süti beállítások módosítása