HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az orosz hadifogság képekben 1931

2008.06.21. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Dr. Fejes István - Fejes Gyula (szerk.): Az orosz hadifogság képekben
354 képpel (16 műmelléklet)
Rákospalota, 1931. A Szerzők kiadása. 335p.+1+1kih.térkép.
Nyomta Bíró Miklós Nyomdai Műintézet Részvénytársaság
Kiadói aranyozott egészvászon kötésben, mérete: 26,5x19 cm.
 
MŰLEÍRÁS:
A Fejes testvérek albuma a Hadifogoly Magyarok Története mellett a leggazdagabb, nyomtatásban megjelent fotótörténeti hagyaték az első vilgáháborúban hadifogságba esett magyar katonák életéről. Emlékiratok, beszámolók, visszaemlékezések, jegyzetek nagy számban jelentek meg a háború lezártát követően (sőt már a háború alatt is, mint például a hadifogságból Japánon és Amerikán át hazaszökő Dr. Bokor Ervin visszaemlékezése 1917-ből), viszont  a fotótörténeti emlékek ritkák. Az orosz hatóságok ugyanis elkobozták a fényképezőgépeket, sőt büntetésre számíthatott, akinél akár csak egy tekercs filmet is találtak. A 1917-es forradalmat követően ugyan több szabadság jutott a hadifoglyoknak e tekintetben is, de a forradalmi körülmények miatt több borzalom is és a fényképezést a szovjet hatalom sem nézte azért jó szemmel. Habár a Breszt-Litovszk-i  békét már 1918-ban megkötötték, a hadifoglyok 1921-ig mégsem hagyhatták el Szibériát (sőt hazatértüket követően Magyarországon még 6-8 hetes leszerelőtábor várt rájuk), így egyes foglyok esetében 7évig is tartott a kényszerű fogság. Voltak akik beleőrültek, voltak akik depresszióba zuhantak, de a legtöbben igyekeztek maguknak valamiféle "hasznos" tevékenységet találni. Valóságos minivilág alakult ki a táborokban: borbélyok, újságszerkesztők, kaszinótulajdonosok, kávézósok... el egészen a pénzhamisítókig.
Így talán érthető, hogy a hadifogságból töménytelen mennyiségű emléktárgy (türelemüvegek, ládikák...) és dokumentum (hadifogoly újságok, fogságban "házilag" gyártott és használt bankjegyek,  lovagias párbaj-jegyzőkönyvek, melyek a párbaj lebonyolításának időpontját a hazatérésig elnapolják, fényképek, bár ezeket a szovjet hatóságok még 1921-ben is elkobozták...) került haza. A tisztek 1919-ig nem dolgozhattak, sőt fizetést kaptak az orosz államtól, így bőven volt idejük a már említett tárgyak és dokumentumok elkészítésére, s más úri passziókra.
A Fejes testvérek könyve egy tematikusan összeállítot album. Az egykori krasznojárszki (ez volt a legnagyobb oroszországi tábor) foglyok sorra veszik a tábori élet főbb témáit: a lakókörülményeket, a munkát, a pihenést, a sportot, a kultúrát (színházi darabok, zenekari estek helyben faragott hangszerekkel), és természetesen a halált, szenvedést (többek között a költő Gyóni Géza halálát és temetését). Az orosz hadifogság képekben a Hadifogoly Magyarok Történetével szemben szubjektívebb, kevésbé hivatalos jellegű és a gazdagon publikált fényképanyag nyomtatási minősége tekintetében is tökéletesebb. A testvérpár albuma a hadifogoly-irodalom legszebb, leggazdagabb és legbőkezűbben kiadott munkája.
A kötet nyomdai kiállítása elsőosztályú. Már az magában sokatmondó, hogy a kötés Gottermayer Nándor könyvkötészetében készült. A rajzos-dombornyomásos borítófedél nem egy olcsó eljárás és a minőségi papír (ami egyben a képek minőségi közlésének lehetőségét is biztosítja) is jelzi, hogy a Fejes testvérek sem energiát sem pénzt nem spóroltak emlékalbumuk elkészítésekor.

IDÉZETEK:

"Arra kérem az olvasót, ne nézze kritikus szemmel e képeket. Nem olyan körülmények között jöttek létre, hogy művészi szempontból elbírálhatók lennének.

E képek nagyrésze saját készítésű géppel készült, melynek kamrája egy szivaros doboz, lencséje pedig egy szemüveg volt.
Azóta is e képek talán bakancstalpban, vagy ki tudná megmondani, mily lehetetlen helyeken eldugva tettek meg sokezer kilométert...
A fényképezés a legszigorúbban tiltva volt és igen sokszor csak kabát alól készült felvétel. Mégis rájöttek egyszer és 2 hónapot ültem érte. Fogoly voltam, nem sokat számított és azzal vígasztaltam magam, hogy tehetnek bármit velem, mégis meg fogják látni otthon e képeket. S mihelyt kijöttem a "tyurmából", 3 nap múlva már készen volt az új "gép" és ment minden tovább."
(6-7 old. Előszó)


GYŰJTŐKÖRÖK:
Első világháború, Fotográfia


BECSÉRTÉK (közepes állapotú példány esetén):
5.000-7.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
5/10

HASZNOS LINKEK:
Árveréseken szerepelt példányok
Cikk a hadifogolyszínházakról

ILLUSZTRÁCIÓK:

A lenti képeken: a hírdetőoszlop, a katonák által vágott és készített ablak; hadifogoly zenekar, saját készítésű (!) vonóshangszerekkel, lentebb szintén fogságban készített pianínó és harmónium; az utolsó előtti képen a Leányvásár zenés darab egyik díszlete (a női szerepeket szintén férfiak játszották, sminkelve - minden diszlet és kellék a ruháktól egészen a színházfüggöny varrásáig helyben készült a foglyok által).

2 komment

Címkék: világháború fotográfia 1918~1945 díszalbum militária

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr100503954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wilbury 2008.06.24. 13:52:06

Fura, hogy a képek alapján milyen idilli a hadifogság. Vagy csak a tisztek részesültek ilyen kiváltságban? Vagy a cikkíró hagyta ki az "életszagú" képeket?

Én főleg a II. VH hadifogolyhelyzetét ismerem, az korántsem volt ilyen...

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.06.24. 14:38:13

"Természetesen" csak a tisztek voltak kiváltságos helyzetben. Zászlóstól felfelé számítottak tisztnek (sokan megpróbáltak trükközni). Ez azt jelentette, hogy havi 50 rubelt fizetett ki nekik az orosz állam, munkára nem lehetett kényszeríteni őket, kihágás esetén bírósági tárgyalás járt nekik, adott esetben tisztiszolgát választhattak a hadifogoly közkatonák közül maguk mellé, választhattak vezetőt maguk közül, aki a teljes tábor érdekeit képviselhette, utaztatásukhoz legalább másodosztályú vasúti kocsit kellett használni (az más kérdés, hogy 3x annyi embert zsúfoltak fel rá...). Természetesen mindez amit leírtam elvben működött így, gyakorlatban nem mindig.
Azért az élet így sem volt fenékig tejfel... a kancsuka (korbács), a megaláztatás, a tífusz, a hideg néha/gyakran őket is érte. Az orosz gépezet mondanom sem kell, lassan működött, így nagyon sok múlott a helyi vezetőkön, táborparancsnokokon.
A közkatonák helyzete viszont tényleg siralmas volt. Földbe vájt házakban laktak zsúfoltan, gyengébb minőségű élelmezést kaptak, és akinek nem tudtak Magyarországról pénzt küldeni, annak egészen reménytelenné vált a helyzete. Kényszermunka, betegségek... az egyetlen menekülési lehetőség a tisztiszolga státuszba kerülés lehetett. Tábortól és időszaktól függően azért lehetett jobb is a helyzetük.
Az mindenesetre tény, hogy könnyebb volt a Fejes testvéreknek, mint tiszteknek "csak a szépre emlékezni". Az albumban egyébként valóban kevés a szomorú, gyászos hangulatú kép...
süti beállítások módosítása