HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Antikváriumok 1 - Szőnyi

2008.07.12. 13:00 Bibliofilia

Szeretnék időnként pár antikváriumot teljesen szubjektív szemszögből bemutatni.
Elsőként a Szőnyi Antikváriumát választottam. Az üzlet a Margit híd pesti hídfőjénél található. A Múzeum körút mellett, ez a másik legismertebb és leginkább bejáratott "antikváriumos-hely". Az antikvárium tulajdonosa és vezetője: Szőnyi Endre, aki antikvárius körökben is szaktekintélynek számít. Évente két aukciót tartanak, több-kevesebb sikerrel. Árverési anyaguk általában kimagasló, az üzlet kínálata is szinvonalas. Szőnyi
árverésén került kalapács alatt többek közt Jókai Mór: Sárga rózsa c. kisregényének autográf kézirata és a Magyar Tudományos Akadémiai Album, mely az akadémia ünnepélyes megnyitásakor készült és 250 akadémikus fotó-portréját tartalmazza. Az üzleti antik kínálata bőséges metszetekben (bár komoly ritkaságok nincsenek, inkább csak az árveréseken), könyvsorozatokban (Pallas, Révai, Bréhm...). A használt könyvek tekintetében a gyermek- és ifjúsági, zenei és szépirodalmi rész erős.
Honlapjuk:
http://www.szonyi.hu/

Amiért szeretem őket:

  • összességében ez egy igazi antikvárium, igazi antikváriusokkal
  • antik régiségek megfizethető áron, kevés unalmas "salabakter", gazdag magyar nyelvű régiségkínálat
  • többnyire érdekes árverési anyag
  • használt könyvek kifejezetten olcsón
  • szimpatikus, hozzáértő és segítőkész munkatársak, kispénzű gyűjtőkre, érdeklődőkre is odafigyelnek
  • rendezett üzlet, a kis alapterület ellenére széles kínálat
  • jól megközelíthető
  • felvállalt nemzeti öntudat és -jelleg (ünnepeken "fellobogózott" kirakat...)
  • becsületes mentalitás, ügyfélcentrikus, korrekt üzletmenet

 
Amiért nem szeretem őket:

  • szűk üzlethelység, különösen az antik könyveknél, veszélyesen mélyre belógatott képkeretek
  • olcsó könyv-vétel, bizományos felvételnél magas jutalék
  • a lehetőségekhez képest még ennél is gyorsabban foroghatna az antik-könyvkínálat

8 komment

Címkék: antikváriumok

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr17553930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.12. 23:35:20

Tényleg jó antikvárium, sok jó könyvet vettem már meg ott. Pl. A corpus juris millenniumi kiadását is. Érdemes betérni hozzájuk. Én mondjuk a személyzetért nem rajongok annyira, különösen azért a sunyi képű bajszos szemüveges emberért (ő a főnök?). De nem ítélkezem, ez egy nehéz szakma.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.07.15. 14:30:44

Az előző postban bemutatott Természethistóriai képeskönyvet is ők árulták és bőven engedett alkudni az egyébként is jutányosan beárazott könyv árából a "bajszos főnök":) De több pozitív tapasztalatom is volt már vele. Persze, nehéz dolog ez, hiszen sok embernek sokféle tapasztalata lehet... és minden embernek lehetnek rosszabb napjai...

saintlouisdefrance 2008.07.23. 14:36:22

szeretem ezt az antikváriumot - nem vesztették el minden kapcsolatot a realitásokkal mint a múzeum körúton.

gyakran változó kínálat, alacsony árak, figyelmes alkalmazottak- amíóta a Bibliotéka megszűnt, az utolsó igazi antikvárium Budapesten. ami a központiban manapság 1500-2000 ft, az itt még mindíg 600-800.

ami a felvállalt nemzeti öntudatot illeti, az a budapesati antikváriumok túlnyomó részéről elmondható. extrém eset a honterus, akik szerintem konkrétan nyilasok.

egyébként itt is kellett már válogatás közben antiszemita beszélgetést hallgatnom.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.07.23. 16:23:01

Szia!

Az én ismereteim és tapasztalatom alapján, a Honterusnál igazándiból 1 -hogy is fogalmazzak- nagyon-nagyon-nagyon szélsőséges emberke van, de, mint hangadó meghatározza sajnos a közeget.

Valóban "érdekes" megfigyelni a gyűjtői és antikváriusi kör világnézeti felfogását.

Az is tény, hogy az antikváriusi körben több a konzervatív (nem feltétlen politikailag, bár talán úgy is) ember. Valamennyire érthető, hiszen a régi könyvek iránti érdeklődéssel talán együtt jár a nemzeti múlt ápolása, és a hagyományosabb világszemlélet.
Gyűjtői körben is több erősen nacionalisa beállítódású emberrel találkoztam már. Mellettük a magasan kvalifikált zsidó gyűjtők is nagy szerepet játszottak és játszanak jelenleg is a magyar könyvgyűjtésben, könyvkultúra ápolásában.

(És szerintem ez így is van rendjén és így szép). A magyar bibliofilia elválaszthatatlan a hazai zsidóságtól éppúgy, mint a konzervatív, nemzeti gondolkodású emberektől.

akakijakakijevics 2008.10.10. 00:54:52

Az egyik legismertebb és legszínvonalasabb antikvárium, ahol az embert mindig nagyon kedvesen fogadják, nem is értem ,hogy egyesek...(gdmagister) néven miért is illetik ilyen ˝kedves˝ jelzőkkel egy igazán ELISMERT ANTIKVÁRIUST.
valami nagyon fájhat neki...,
dehát álnéven az interneten sunyi módon írogatni, akinek ez jól esik az elég gerinctelen lehet...
és annak talán könyv sem való a kezébe...
erről ennyit...

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.10.10. 08:57:37

akakijakakijevics! A bejegyzésed első felével teljesen egyetértek! Én is szeretem a Szőnyi Antikváriumot, Szőnyi Endre igazi antikvárius szakember és a munkatársai is mind udvariasak és kedvesek! (igazándiból csak olyan antikváriumokat szeretnék bemutatni ebben a sorozatban, amik nekem is a "szívem csücskei":), szóval Szőnyi Endréék vehetik kitüntetésnek, hogy ők lettek az elsők).

Viszont nem éreztem Magister hozzászólását olyan mérvűnek, amelyre ilyen reakciót kellene írni! Reagáltam is soraira. Ne bántsuk egymást! Magister egyébként felvállalja magát, és érdemes latin nyelvművelő blogját megtekinteni!

szonyiendre 2008.10.16. 20:34:37

A BIBLIOFILIA honlapját böngészve sokoldalú, érdekes és színvonalas tanulmányokkal találkoztam. Külön köszönet a Szőnyi Antikváriumáról írt leleplező cikkért. A kedves, bíztató és konstruktív ötleteket fel fogjuk használni a napi munkánk során.
Eddig 6 hozzászólással szembesültem: ezúton is köszönöm az írásokból áradó szeretetet és megbecsülést. Szívesen fogadom az ésszerű kritikákat is, amelyek jobbító szándékúak. (A "sunyi képű, bajszos, szemüveges ember" típusú bejegyzésekkel nem tudok mit kezdeni.)
Az idén egyébként van mit ünnepelnem:
50 éves lettem (ez mondjuk nem olyan nagy öröm…).
30 éve vagyok a szakmában (1978. Február 27-én léptem be az ÁKV-hoz 1340 Ft-os alapfizetéssel + jutalék!!!).
20. önálló könyvárverésemet rendezem (November 15-én), melyben különleges "magyar" anyagot sikerült összeállítanom.
Ma este pedig különleges örvényesi juhfarkot kóstolgatok könyvgyűjtő barátaim egészségére!!!

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.10.16. 21:17:48

Kedves Endre!

Mindenekelőtt gratulálok a jubileumokhoz és külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy körbenézett blogomon. Köszönöm az elismerő szavakat!

További sok sikert kívánok munkájukhoz és 20., igazán szép aukciós anyagukhoz!

Bibliofilia


Az árverési anyag az alábbi linken tekinthető meg: www.szonyi.hu/elozetes.htm
süti beállítások módosítása