HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tintacseppek 1890

2008.07.19. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Lovassy Andor: Tintacseppek
Nagyvárad, 1890. Ifj. Berger Sámuel Könyvnyomdája. 163p.+3+1sztl.
Korabeli félvászon kötésben, az eredeti papírborító bekötve, mérete: 18x12 cm.
 
MŰLEÍRÁS:

A humorisztikus könyvek -mint amilyen Lovassy Andoré is- igazi megjelenése és térnyerése az 1800-as évek végére tehető Magyarországon (külföldön kicsivel korábbra). A nyomdai költségek és a könyv "természetével" kapcsolatos gondolkozás átalakulása volt az a két alappillér (természetesen az iskolázottság, a közélet és az infrastruktúra felgyorsulása mellett), amely lehetővé tette az élclapok megindulását és a Tintacseppekhez hasonló, gyakorlatilag szerzői kiadású humorisztikus-szórakoztató kötetek megjelenését. Ezek a könyvek általában kisméretűek, zsebben elférnek, maximum 100-120 oldalasak, többnyire egyszerű karikaturákat, rajzokat is tartalmaznak.
Ha megvizsgáljuk a kötet fejezetcímeit, melyek az alábbiak: A kaszinó, A névmagyarosítás, Fonákul, A divat, A politika, A hírdetések, A pohárköszöntő, A táncz, Az anyósokról, A népfelkelők, Régiségek - jellegzetesen a századforduló témavilágára bukkanhatunk. A legközkedveltebb és legérintettebb problémák, élethelyzetek kerülnek görbe tükörbe. Más hasonló kiadványokban is ezeket a visszatérő témákat találjuk kivesézve. Érdekes eljátszani a gondolattal, mára mennyire megváltozott a világ és egyben a hasonló kötetek tartalomjegyzéke... vagy talán mégsem. Csak a fejezetcímeket kellene modernizálni?

IDÉZETEK:

Részlet A névmagyarosítás fejezetből:
"Célszerűnek bizonyultak a latin és az olyan hangzású családnevek, melyek egy rövid betű hozzátételével vagy elvételével sem vesztik el eredeti jellegüket, hanem a politikai viszonyokhoz képest alakulhattak át németté, magyarrá vagy románná.
Az ilyen ember lehetett forradalomkor néptribun Balázsfalván, jó megyefőnök a Bach-korszakban és nagy hazafi most.
Tapasztalhattuk azt is, hogy a névmagyarosítás után bizonyos nemzeti önérzet gyúlt az illetők szivében; sőt némelyek túlságba is vitték a szittyáskodást.
Láttam derék, szelid erkölcsű férfiakat, kik midőn megkapták az engedélyt; az új név viselésének örömére, egész neki szilajodtak.
Kaczagányos díszruhában, sarkantyús czizmában, paprikás szalonnát ettek; bajuszaikra felkentek egy fél litter viaszkot és oly veszettül káromkodtak, hogy Bercsényi Miklós a kurucz generális bedugta volna füleit a sustorgó szavak hallatára" (29-30.old.)

részlet a Fonákul fejezet bevezetőjéből:
"Századunk jelszava: haladás. Rohan a társadalom előre, mint egy viczinális vasut; még tlaán annál is jobban. Tegnapelőtt még faggyúgyertyát koppangattunk; egy nappal később gázfénynél olvassuk a kifizetetlen számláinkat és ma már villanyvilágításnál sem látjuk meg hitelezőinket... Előre tör a világ; kinevetik, lekurrogják, a ki hátramarad, mint repülő darvak a sánta ruczát. Mindenkinek agyában támad valami új, eddig nem ismert, nagyszerű titok: egy-egy felfedezés. Némelyik ember kitalálja a gépezetes pipaszárat; a másik szabadalmat kér gombnélküli ingekre; harmadik az ásókapára; negyedik a gőzzelfűlő egérfogóra." (33. old.)

részlet az Anyósokról fejezet bevezetőjéből:
"Régi tárgy! Századok óta írnak róla a tollforgatók; de azért folyton felfrissül és kimeríthetetlen, mint az oczeán. Agyon gyötört lelkek bús elégiákban, szenvedő szívek panaszkodó hangon vitték a közvélemény ítélőszéke elé a feldúlt családi fészek romjait, melynek pusztító zivatara, csákányos fergetege az anyós volt."
(123. old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Humor-Anekdota

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
3.000-5.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
7/10

HASZNOS LINKEK:
Árverésen szerepelt példány
Lovassy Andor életrajza és munkái

ILLUSZTRÁCIÓK:

1 komment

Címkék: humor karikatúra 1867~1918

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr76544418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.21. 08:07:32

A névmagyarosítós rész jó--- még most is találkozni olyan erőltetetten magyarkodós nevekkel, amelyek szerintem abból a korból származnak...
süti beállítások módosítása