HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Seiffensteiner Salamon adomái 1920

2008.08.23. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Molnár Jenő-Bér Dezső (szerk.): Seiffensteiner Salamon adomái
Borsszem Jankó Könyvtára 1. szám.
[Budapest]. 1920. A Borsszem Jankó Kiadása. Pesti Lloyd-társulat nyomdája. 128p. (szövegközti illusztrációkkal)
Kiadói, illusztrált papírborítékban, mérete: 15x11 cm.

 
MŰLEÍRÁS:
Mielőtt bárki is antiszemitiszmussal vádolna, leszögezném, hogy a fenti és lenti zsidó viccek és anekdoták alkotói nagytehetségű pesti zsidó emberek voltak, gazdagon megáldva humorral és üzleti érzékkel...
Amint azt már egy korábbi írásunkban is jeleztük, az első világháború végére a Borsszem Jankó virágkora leáldozik. A nagy történelmi változásokkal újfajta médiumok jelennek meg (mint a rádió, majd a mozgókép), s mindezen változások a nyomtatott sajtó életére is kihatnak. A zsidó polgárság új élclapja az Ojság, mely a hangzatos: "Zsidóság és gójság, öröme az Ojság" mottóval, hasonló célközönséggel, de újfajta stílussal jelentkezik, átveszi a pesti zsidó humor képviseletét. A Borsszem Jankó egyik utolsó próbálkozása a korábban oly népszerű Seiffensteiner Salamon adomái, mely közel száz zsidóviccet tartalmaz.
A képeken is látszik, hogy a könyv tipográfiája és kivitele messze elmarad a megszokott és háború előtt elvárt minőségtől. Sárguló, gyenge minőségű lapok, puritán tipográfia, gyenge kötés. Jó pár évnek kell még eltelnie, hogy a magyar könyvkiadás visszataláljon a korábbi - Európa szerte méltán - híres szinvonalára. Hogy tartalmilag is esett-e a színvonal, azt ítélje meg, ki-ki saját maga. Mindenesetre pár népszerű zsidó kifejezéssel érdemes tisztában lennünk, ha a pesti zsidó humort meg akarjuk érteni. Ilyenek a tréfli, a kóser, a mesüge, a sammesz és társai. Mit jelentenek? Azt most nem árulom el. Jó keresgélést hozzá! Shalom
!

IDÉZETEK:

"A Jószele Eierspeis, aki volt egy vidéki kereskedő, bepörölte a Dóvedl Leberwurscht nagykereskedőt Budapesten. A Jószele megkérte az ű fiskálisát, hogyha ítéletet hoznak, akkor aztat telegrafálja meg neki okvetlen. Az ügyvédnek mindenféle furgfanggal sikerült megnyerni a pört és hogy hízelegjen a kliensnek, úgy teljesítette a kérést, hogy eztet a telegrammot küldte neki: "Az igaz ügy győzött." A Jószele megkapta a táviratot és nyomba telegrafálta vissza a fiskálisnak: "Az ítélet ellen okvetlen föllebezek."" (58.old.)

A Jajne Flederwish tanálkozta magát az uccán a Sime Maulwurf barátjával és kérdezett tűle: "Mondjad csak nekem, mért van tulajdonképpen olyan hosszú orruk a zsidóknak?" A Maulwurf összecsapta az üvé kezit a csodálkozástul és mondott: "Eztet nem tudod? Azért van olyan hosszú orruk, mert Mózes negyven évig vezette űket az orruknál fogva a pusztaságba!"" (126.old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Humor-Anekdota, Judaika

BECSÉRTÉK (megfelelő állapotú példány esetén):
4.000-5.500 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
7/10


HASZNOS LINKEK:
Árveréseken elkelt példányok
Seiffensteiner Salamon története
Zsidó kifejezések szótára

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: humor karikatúra periodika 1918~1945 judaika

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr5586735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.