HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A' Szent Bibliának historiája 1748

2009.01.10. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Bod Péter: A' Szent Bibliának historiája.
Mellyben Az Istennek ó és új Testámentomi SZENT BESZÉDének Meg-írattatása, annak mind ez ideig tsúdálatos Megtartatása; külömbözö Nyelvekre, azok között a' MAGYAR NYELVre való Fordíttatása, és azokon való Ki-nyomtattatása, röviden elö-adatik. ~ A' HÉVIZi Réformata Eklésiában, és M. Udvarban, a' KRISTUS' képében Követtséget viselö SZOLGA által.
Szebenben. 1748. Sárdi Sámuel 1sztl.+(22)+176p.+(2)+1sztl.
Korabeli félbőr kötésben, mérete: 16x10,5cm.

MŰLEÍRÁS:
Szeretem Bod Péter műveit és a belőlük kirajzolódó képet a magyarigeni lelkipásztorról, akinek a magyar keresztyénség és reformátusság olyan sokat köszönhet. Persze sok dologban nem értünk egyet (Például az orgona istentiszteleteken való használatának  és a többszólamú éneklésnek a tilalmában, amit Bod néhány művében hangsúlyoz. De mindabban, amiért Bod ezt tiltaná, abban már megint csak egyezik a véleményünk).  Hja, nem kevés az a 250 év! Visszatérve: miért is kedvelem Bod Péter karakterét és műveit? A gerincességük miatt. Amiatt a mindent felülíró elkötelezettség és hit miatt, ami sugárzik a műveiből. Mindemellett, ha például a Szent Hiláriusra gondolunk, felsejlik Bod Péter bölcsessége és humora is, amely tulajdonságok együttjárva igencsak irigylésre méltók. Pedig Bod Péternek kifeje
zetten szerencsétlen élete volt világi szemmel. Akit érdekel, a lenti linket utánaolvashat.
Érdekes, hogy az ember Istenbe vetett hitét az ilyen elkötelezett, de nem fanatikus; bölcs, de nem kérkedő; határozott, de nem zsarnoki tulajdonságokkal rendelkező emberek mennyire elősegítik! Bod Péter egy "protestáns szent", egy normális hívő. Jó olvasni a műveit.
További apró adalék, amit mindenki figyelmébe ajánlok: mégpedig a könyv nyelvezete. Bod Péter erdélyi nyelvstílusa és - egy korábbi bejegyzésben olvasható - Molnár János, jezsuita szerzetes nyelvstílusa közti különbség megér egy kis vizsgálódást. Azt hiszem mindannyian arra a megállapításra juthatunk: Molnár grammatikája és stilisztikája sokkal közelebb áll a ma ismert magyar nyelvhez. A tartalom az persze más kérdés, de ezt ki-ki döntse el maga...

GYŰJTŐKÖRÖK:
Irodalomtörténet, Protestantizmus, Keresztyénség

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
40.000-60.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
6/10

HASZNOS LINKEK:
Bod Péter a Wikipédián
Árveréseken szerepelt példányok

ILLUSZTRÁCIÓK:

5 komment

Címkék: kereszténység protestantizmus irodalomtörténet 1711~1780

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr100812737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2009.01.12. 22:03:27

érdekes a Bod Péter és a Molnár János könyv közötti technikai jellegű különbség is: amíg a nagyszombati jezsuita nyomda terméke tipográfiájában, szedésében nagyjából megfelel a korabeli európai színvonalnak, addig a Nagyszebenben kiadott könyv kicsit olyan, mintha a 17. században nyomtatták volna.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.01.13. 09:44:24

Remek! Kiváncsi lettem volna, mit jegyez meg Bod a Káldy-fordításról, meg persze a Károlyi-fordításról is.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.01.13. 13:17:22

A MEKben megtalálható feltöltve a könyv teljes szövege:
mek.oszk.hu/01800/01852/index.phtml

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.01.14. 10:38:31

Érdemes elolvasni, mit ír a Káldy-Bibliáról, három pontba szedve:

1. Káldy szerint nem is kellene magyar biblia, elég, ha az "Igaz tanítókat" hallgatja az ember. De Károlyiék (szerinte feleslegesen) lefordították, és abból sok tévelygés származik: ezért - szól a kimondatlan érv - a katolikusoknak is kell saját fordítás. Bod ezzel is bizonyítva látja lenni a Károlyi-fordítás sikerét (jogosan).
2. Bod - szintén jogosan - felrója Káldynak, hogy a latin Vulgatát fordította, nem pedig az eredeti héber-görög textust (amint Károlyi). Idézi Káldyt, aki bevallja ezt, s azt is, hogy sok helyen homályos a fordítás.
3. Bod a fordítás hibáit is kiemeli, amely a latin szöveg egyedüli felhasználásából ered.

Príma kis könyv, valóban!

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2009.01.14. 14:58:47

Nagyon szeretem Bod érvelési stílusát én is!

Még ebben az évben megjelent egy második kiadása is, sőt pár évvel később egy harmadik is. Fenti példányunk az első kiadás. Az első és második kiadás közti különbséget mindössze pár apró könyvdísz és a hibajavítás alapján lehet megkülönböztetni.
süti beállítások módosítása