HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

gróf Teleki Pál levele Fodor Ferenchez 1916

2009.02.14. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
gróf Teleki Pál (1879-1941) autográf, aláírt levele Fodor Ferenchez (1887-1962)
2 levél, 2 beírt oldal, kétrét hajtva; oldalmérete: 22,5x18 cm.

MŰLEÍRÁS:
A Turán című folyóirat, melyről a levélben szó van 1917-ben indult újra útjára. Korábban egy 1913-as évfolyama volt. Az újraindulást követően 1918-ig működött a második széria, majd a világháborút követő zűrös időszak lezártával indították ismét útjára a magazint 1922-ben és egészen 1944-ig jelentek meg a lap számai.
Teleki Pál a későbbi miniszterelnök, aki többek közt
a hazai cserkészmozgalom nagy pártolója és földrajztudós is volt, 1916-ban kezdte el Vikár Bélával újraszervezni a Turán folyóiratot. A Turán magazin szervezésével indult útnak Teleki és Fodor barátsága. A gróf és az egyszerű paraszti sorból felkapaszkodott földrajztanár  barátsága meghatározó volt mindkettőjük számára. A későbbiek folyamán Fodor írta meg Teleki  - mai napig - legátfogóbb életrajzát. E tekintetben is különleges levelünk.
Mindezeken túlmenően sok apró érdekességet is meg lehet figyelni Teleki írásában,: például a szó eleji betűk hosszú indítását, de érdekes, hogy amikor nagy T betűt ír, amit aláírásában is használ, a "Turán" szó leírásakor nem következetesen használja. Az egyik esetben az aláírásban is szereplő T-betűt formálja, másik esetben normál nagy T-betűt ír. Érdekes lenne grafológiai szempontból is elemezni az írást. Még egy apróság a második mondat a levélben, amelyből egy szó kimaradt.
A kéziratoknál érdekes adalék a levélpapír is. Az erről készült fotó az illusztrációk alján található.

A LEVÉL TARTALMA:
[1916] X/9
Igen tisztelt Tanár Úr,
Köszönet szíves soraiért és készségéért, hogy közre akar működni munkánkban. Havass R. bátyámmal többször beszéltünk erről. Első kérésem az, hogy 1917.I.1. meginduló folyóiratunkat a "Turán"-t irodalmi munkásságával támogatni. Érdeklődésünk tárgya az egész közel kelet; annak földrajza leginkább gazdasági és politikai, v[a]l[a]mint történelmi szempontból; de minden korlátozás nélkül lehet más problémáról is írni ha a Kelettel némi összefüggése van. Első sorban nagyobb (5-16 old.) cikkeket fog hozni a Turán, aztán aktuális értesítéseket, végül könyvismertetéseket, és pedig nemcsak
---
hosszú kritikákat, de minél több rövid ismertetést, ezeket lehetőleg minden számbajövő megjelenő műről. Mindezekhez közreműködésére ugyebár szabad számítani!? Címünk Keleti Kultur Központ, Bpest, Országház, VII. Kapú. Székhelyünk: Vikár Béla, akad.lev.t., VIII. Sándor tér 3. Magam Kolozsvárra vonulok a napokban s így kérem Vikárral levelezni kit informálok.
Előre is őszinte köszönettel igaz tisztelő híve
Teleki Pál

GYŰJTŐKÖRÖK:

Kézirat, Periodika

BECSÉRTÉK:
30.000-35.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
10/10

HASZNOS LINKEK:
gróf Teleki Pál a Wikipédián
Fodor Ferenc életrajza

Vikár Béla a Wikipédián
A levélben említett Havass Rezső életrajza
Fodor Ferenc Teleki Pálról írt könyvének ismertetője


ILLUSZTRÁCIÓK:

1 komment

Címkék: periodika 1867~1918 kézirat orientalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr82934137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGX 2009.02.15. 19:02:57

Gratulálok, igazán nem mindennapi darab. Még emésztenem kell a dolgot:-).
süti beállítások módosítása