HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Hadifogolytábori műsorlapok 1916-1917

2009.03.21. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Hangverseny- és kabaréest-műsorok
8 darab hadifogolytábori, többszínnyomású, stenciles eljárással készített műsorlap.
Pjestschanka (Csita mellett), 1916-1917 (több kiadó által, köztük egy kideríthető: Magyar Fogoly Színpad)

6 lev., változó méretekben (12-22 x 8-18 cm.)


MŰLEÍRÁS:
Egy korábbi bejegyzésemben már írtam az első világháborús hadifogolytáborokról. Akkor szóba került a táborokban kialakult élénk kultúrális és szellemi élet. Most bemutatnék pár komolyzenei, operett- és kabaréest műsorlapot. A képeken látható, gyönyörű alapossággal kidolgozott műsorlapokat,  házinyomdákkal készítették ügyes hadifogolytisztek. Ezeket a gépeket és alkotóelemeiket helyben szerzett, kért, lopott, vásárolt primitív anyagokból állították elő. Ezt figyelembe véve, meglepően jóminőségben kerültek a "kultúrára szomjas és tehetősebb" foglyok kezébe az újságok, színlapok. Számomra lenyűgöző, hogy ezek a stenciles vagy zselatinos eljárással készített nyomtatványok közel  száz év után is teljesen élénkszínűek és többnyire jól olvashatóak.
A lapokban és műsorfüzeteken feltünő meztelen hölgyalakok (nevezhetők múzsáknak vagy szimbolumoknak is), alapjában véve a bezártság és a külvilágtól való elzártság következménye
i. Ezek mellett érdemes még külön figyelmet szentelni az aprólékosan kidolgozott lapszéli ornamentikákra is!
Külön büszkeség tölt el, amikor egy német vagy osztrák hadifoglyok által kiadott műsorlappal összevetve a magyart, nem kell szégyenkeznünk. Sőt! Azt hiszem magáért beszél a különbség. A vezénylő porosz katonatiszt hátsója talán kevésbé lehetett vonzó, mint a magyar meghívók, amelyek hölgyalakokkal díszítettek.
Külön érdekesség az egyik lentebb található műsorlap, amelyen a török hadifoglyok számára arab betűkkel, török nyelven is fel van tüntetve a repertoár. Érdekes adalék, hogy Törökországban 1928-ban tértek át a latinbetűk használatára, ezért olvasható arab betűkkel a szöveg.

GYŰJTŐKÖRÖK:
Röplapok, Kéziratok, Színháztörténet, Zeneművészet, Világháború

BECSÉRTÉK (darabonként):
3.000-4.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
8/10

HASZNOS LINKEK:
Korábbi hadifogsággal kapcsolatos bejegyzésem
Múzeumi ismertető a hadifogolyszínházakról
Hadifogolytáborokban kiadott újságok bibliográfiája

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: humor világháború zeneművészet periodika idegennyelvű 1867~1918 kézirat röplap színháztörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr411010646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.