HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Elindult a Libri Antikvárium blogja

2013.06.21. 14:11 Bibliofilia

Tisztelt régi és újabb olvasóim. A bibliofil blog hosszú álmából sajnos továbbra sem ébred fel, de rövid ajánlóimat a Libri Antikvárium kínálatából ezentúl a Libri Antikvárium blogján olvashajátok! Kellemes kikapcsolódást és sok szép bibliofilil szerzeményt kívánok mindenkinek!

Bibliofilia

konyv betu_01.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: antikváriumok

Könyvfelvásárlás

2011.11.24. 15:35 Bibliofilia

Könyvek vétele!

Tisztelt Olvasó!

Amennyiben használt könyveket, könyv- és papírrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 150 darab könyv fölött Budapesten és környékén ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat hamarosan nyíló antikváriumunk számára.
Tekintse meg blogunk eddigi anyagát és bízza ránk eladó könyveit!

telefon: 06-20-665-64-18
email: bibliofilia.blog@gmail.com

3 komment

Címkék: antikváriumok könyvek vétele könyvfelvásárlás

Antikváriumok 4 - Honterus Antikvárium

2009.04.25. 13:00 Bibliofilia

Mivel többen is jelezték és kommentek szintjén is feljött a téma, következő antikvárium, amelyet vizsgálatom tárgyává teszek a Gregus István által vezetett Honterus Antikvárium.
A Honterus Antikvárium meglehetősen jó helyen van a Múzeum körúton. A meglehetősen jelző azóta illeti meg az üzletet, amióta a Kálvin tér felé eső oldalon megnyílt a Múzeum Antikvárium. Így, a Kálvin tér felől érkező könyvbeadók, -eladók, -vásárlók elsőnek ide térnek be (könyveladás tekintetében - tapasztaltaim alapján egyébként jogosan) és nem a Honterushoz.

Meghasonlott helyzetben vagyok a Honterus-szal, mert több barátom is panaszkodik rájuk, nekem viszont eddig csak pozitív tapasztalataim voltak velük: belementek már minőségi cserébe (ez azt jelenti, hogy beviszek egy rosszabb állapotú könyvet és elhozom az ő jobb állapotú példányukat ugyanebből a könyvből; természetesen némi ráfizetéssel), igencsak korrekt áron, de alkudni is jól lehetett az értékesebb könyvek esetében. Maga a cégvezető Gregus István is kedves, igazi könyvbarát, nem utolsósorban hozzáértő, nem csak "úgy csinálja a boltot". A munkatársak is mind segítőkészek és ami nem csekélység ők is hozzáértő szakemberek. Sajnos sok antikváriumban a személyzet alulmotivált, érdektelen, közönyös, de még a legjobb szándékúak is tapasztalatlanok a könyvészet terén. A Honterusnál ez érzékelhetően másképp van. A tavaly nyáron érkezett kommentre utalva örömmel jelzem, hogy az a Honterusos kollega, akire
  a "szerintem konkrétan nyilasok" (2008.07.23 Antikváriumok 1- Szőnyi) bejegyzés utalt időközben kilépett a csapatból. Szó, mi szó, azért arra anno lehetett volna figyelni, hogy a rasszista felhangok ne a bolt közepén legyenek előadva fennhangon egy alkalmazott részéről. De mindez a múlté immár. A kilépett munkatár időközben új antikváriumot alapított.
A barátaim negatív panaszai leginkább az árverésen vett tételek postázásával és a vételi megbízások tetőárhoz közel eső leütési áraival kapcsolatosak. Kényes ügy. Személy szerint - általánosságban, mindenfajta árverésre nézve - azt javaslom ne adjunk vételi megbízást, akkor nem lehet bogarat ültetni a fülünkbe. A postázási panaszokkal szemben pedig értetlenül állok, remélem lesz benne változás.
Összegezve kedvelem a Honterus csapatát és szívből ajánlom mindenkinek. A hazai antikvárius világ "betegségei" rajtuk is tapasztalhatok, de ezek mindenkinél megvannak. Viszont a lentebb részletezett pozitívumok kiemelik Gregus Istán antikváriumát az "átlag masszából".

Amiért szeretem őket:
-antik régiségek kedvező árakon, a kirakati kínálat mindig érdekes
-szakmai hozzáértés
-kellemes, rendezett bolti kialakítás
-segítőkész, korrekt munkatársak
-remek aukciós anyag (évente négy alkalommal)
-mindig remekül kiválasztott háttérzene szól az üzletben (bár elsőre bagatellnek tűnhet, de vásárlómarasztaló tud lenni a kellemes zene, ami mellett öröm böngészni)

Amiért nem szeretem őket:
-közepesen-lassan forgó bolti kínálat
-a már említett, barátaim által jelzett postázási probléma

-pont az üzlet előtt van egy virágárus bódé, így leszűkül a járdarész. Nagyobb gyalogosforgalom esetén nem lehet kényelmesen áttanulmányozni a kirakatot.


LINKEK:
Az antikvárium honlapja


 

17 komment

Címkék: antikváriumok

Április 12

2009.04.11. 13:00 Bibliofilia

Húsvét vasárnap, rendkívül szerencsétlen elnevezés, gondolom nem kell különösebben ecsetelni! Mintha a böjt utáni húsevés lenne a legfontosabb összegző-értéke ennek a napnak! A nagyböjt alatt, amely a húsvétot megelőző 40 napra esik, én azt javaslom egyen mindenki húst! Jó étvággyal, mindenfajta lelkiismeretfurdalás nélkül... Aki érzi a késztetést, csak az tartson és csak olyan böjtöt, ami szívből jövő és valami olyanról mondjon le, amit szívből tud "felajánlani". Tudatosan. Mondjon le a csokiról, a sörről, a TV-ről vagy éppen a húsról. A böjt értelme nem lehet tudattalan törvénybetartás, de nem lehet valamiféle keleties tisztítókúra sem. Nem arról kell lemondani, ami jólesik vagy amit a hagyomány megkíván, hanem arról, ami tudatosítja bennem, hogy Istenre figyelek, amit örömmel tudok "felajánlani" (tudom nem jó szó!) és méltó Istenhez. Ha idén nem jött össze a bőjt, akkor sem szabad bánkódni. Isten nem böjtöt vár tőlünk, hanem őszinteséget, hűséget, engedelmességet. A böjt egy többlet, egy lehetőség, egy ajándék, amire nem Istennek, hanem nekünk embereknek lehet szüksége.
Ezzel a rövid gondolatsorral kívánok mindenkinek áldott feltámadás-ünnepet!

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek

Lóhalálában 1987

2009.04.04. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Gyurkovics Tibor: Lóhalálában
- dedikált példány
Budapest, [1987] Szépirodalmi Könyvkiadó 1 sztl.+152p.+(4)+1sztl.
Kiadói egészvászonkötésben, színes, papír védőborítóval, mérete: 24x17 cm.

MŰLEÍRÁS:
Gondolom sokak számára csalódás, hogy ebben a bejegyzésben egy mindössze 22-éves könyvet szándékszom bemutatni. Dedikált verseskötet a '80-as évekből! Mi az: egy tucat 12! Gyurkovics Tibor verseskötetét azonban a  dedikálás politikai tartalma emeli ki a tömegdedikálások valóban végtelen sorából. A verseskötetben április 4-ről nem találunk költeményt, viszont október 23-ról igen. Nem is akármilyet!
A dedikációban említett 104. oldalra lapozva (lásd illusztrációk 3. kép) a Régi óra c. verset találhatjuk, amely az 1956-os forradalom emlékezetének megőrzéséről szól. Bár 87-ben már olvadoztak a magyar cenzúra falai, azért a Skála áruházas könyvdedikációkon valószínűleg nem ez volt a sablondedikálása Gyurkovicsnak.
1987 nyarán váltja Lázár Györgyöt  a  - mai szemmel - nem kevésbé ortodox Grósz Károly, ősszel pedig Lakitelken megalakul az MDF.
Érdekes "apróság" ez a kötet, amely a rendszerváltás időszakának érdekes kordokumentuma.


IDÉZETEK:
Az 56-os vers előtt szereplő költeményt választottam idézetnek.

Ország

Csak megalázó helyzetekben
alakul ki a szív a jellem
és így majd egyszer összefog
a magyar és a magyarok

talán majd összeesküszik
ha a bajokban áll szügyig
addig dalol - jól szól a nóta -
dalol dalol az idióta

Kossuthokért Széchenyikért
és ki tudja hogy még kikért
ellengősen és fellengősen
dalolja hogy magyar erősen

Egyszer egy ember kellene
talán a bája jelleme
hogy összeférjünk mint a baj
magyar a magyarjaival

Sebezhetetlen Nem Zsilinszky
aki Áchimot leteríti
és nem is a zsidó Radnóti
katolikusként haldokolni

Nem is Mátyás nem is Szent István
erőszakosan alapítván
nem is Petőfi-Petrovics
kit Segesvár halálba visz

Hanem egyként egy magyar nemzet
összeállhatna mint a selymet
szövik száz szálból együvé
rabok tovább nem leszünkké

Petőfiből Mátyás királyból
Zsilinszky Áchim Andrisából
Kossuth dühödt Széchenyijéből
Radnóti sártépett verséből

egy olyan ország születik
határtalan határokig
amely összeáll mint a jellem
a megalázó helyzetekben.
(102-103. old.)


GYŰJTŐKÖRÖK:
Röplapok, Kéziratok, Színháztörténet, Zeneművészet, Világháború

BECSÉRTÉK (szép állaptú példány esetén):
4.000-5.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
7/10

HASZNOS LINKEK:
Gyurkovics Tibor életrajza a Wikipédián
Gyurkovics Tibor kötetek a Bookline-on

ILLUSZTRÁCIÓK
:

 

1 komment

Címkék: politika költészet irodalomtörténet 1956~1989 dedikált

Hadifogolytábori műsorlapok 1916-1917

2009.03.21. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Hangverseny- és kabaréest-műsorok
8 darab hadifogolytábori, többszínnyomású, stenciles eljárással készített műsorlap.
Pjestschanka (Csita mellett), 1916-1917 (több kiadó által, köztük egy kideríthető: Magyar Fogoly Színpad)

6 lev., változó méretekben (12-22 x 8-18 cm.)


MŰLEÍRÁS:
Egy korábbi bejegyzésemben már írtam az első világháborús hadifogolytáborokról. Akkor szóba került a táborokban kialakult élénk kultúrális és szellemi élet. Most bemutatnék pár komolyzenei, operett- és kabaréest műsorlapot. A képeken látható, gyönyörű alapossággal kidolgozott műsorlapokat,  házinyomdákkal készítették ügyes hadifogolytisztek. Ezeket a gépeket és alkotóelemeiket helyben szerzett, kért, lopott, vásárolt primitív anyagokból állították elő. Ezt figyelembe véve, meglepően jóminőségben kerültek a "kultúrára szomjas és tehetősebb" foglyok kezébe az újságok, színlapok. Számomra lenyűgöző, hogy ezek a stenciles vagy zselatinos eljárással készített nyomtatványok közel  száz év után is teljesen élénkszínűek és többnyire jól olvashatóak.
A lapokban és műsorfüzeteken feltünő meztelen hölgyalakok (nevezhetők múzsáknak vagy szimbolumoknak is), alapjában véve a bezártság és a külvilágtól való elzártság következménye
i. Ezek mellett érdemes még külön figyelmet szentelni az aprólékosan kidolgozott lapszéli ornamentikákra is!
Külön büszkeség tölt el, amikor egy német vagy osztrák hadifoglyok által kiadott műsorlappal összevetve a magyart, nem kell szégyenkeznünk. Sőt! Azt hiszem magáért beszél a különbség. A vezénylő porosz katonatiszt hátsója talán kevésbé lehetett vonzó, mint a magyar meghívók, amelyek hölgyalakokkal díszítettek.
Külön érdekesség az egyik lentebb található műsorlap, amelyen a török hadifoglyok számára arab betűkkel, török nyelven is fel van tüntetve a repertoár. Érdekes adalék, hogy Törökországban 1928-ban tértek át a latinbetűk használatára, ezért olvasható arab betűkkel a szöveg.

GYŰJTŐKÖRÖK:
Röplapok, Kéziratok, Színháztörténet, Zeneművészet, Világháború

BECSÉRTÉK (darabonként):
3.000-4.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
8/10

HASZNOS LINKEK:
Korábbi hadifogsággal kapcsolatos bejegyzésem
Múzeumi ismertető a hadifogolyszínházakról
Hadifogolytáborokban kiadott újságok bibliográfiája

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: humor világháború zeneművészet periodika idegennyelvű 1867~1918 kézirat röplap színháztörténet