HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A "Hangya" első 25 éve 1923

2009.02.07. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
A "Hangya" Termelő-értékesítő és Fogyasztási Szövetkezet. a Magyar Gazdaszövetség Szövetkezeti Központja első 25 éve
Budapest, 1923 A "Hangya" saját kiadása. 228p.+1kih.t.
Kiadói, aranyozott egészvászonkötésben, mérete: 30x24 cm.
MŰLEÍRÁS:
A "Hangya" egy jó példája a századforduló és a két háború közti magyar gazdasági és társadalmi közgondolkodásból fakadó patriotizmus működésének. A Hangya szövetkezet (gyakorlati értelemben hitelszövetkezet) valós megoldást nyújtott a vidék életszinvonalának folyamatos emelésére. Ennek legfőbb elemeit a munkalehetőségek, kultúrális programok, élelmiszer- és iparcikkellátás biztosításán túlmenően a vidéki mikroközösségek szerveződése jelentette, illetve ezek tekintetében érte el a legnagyobb eredményt a szövetkezet. Ahogyan azt az album is bemutatja, az egyes településeken alakult szövetkezetek elnökségét a falu által megbecsült személyek alkották. Részben értelmiségiek, adott esetben papok, lelkészek, de minden esetben bekerült a vezetőségbe a helyi kisparcellákon gazdálkodó társadalom "elitje" is. A Hangya összeszervezte - tagjai és a vidék érdekeit szem előtt tartva - a feladatokat a vetőmagellátástól a termény értékesítéséig (beleértve a raktározást, marketinget, szakkönyv kiadvást.
Természetesen tudom, hogy a két háború közti társadalom sem volt tökéletes, de mintaértékű a Hangya szövetkezet megtervezése és megszervezése. Az elv nem csak papíron, hanem a valóságban is működött! Hogy miért? Véleményem szerint azért, mert a helyi közösségek sikerén nyugodt az egész vállalkozás. A helyi közösségekben pedig nem csak a pénz és a saját érdek munkálta az embereket, hanem olyan kihaló értékek, mint becsület vagy közösség...
Az album gyönyörű kiállításban és több, mint ezer (!) fénykép segítségével nemcsak bemutatja, hanem lexikálisan le is írja a pontos adatokat, minden település, üzletág , tevékenységi kör tekintetében.

GYŰJTŐKÖRÖK:

Agrárkultúra, Díszalbum, Közgazdaságtan

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
5.000-6.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
6/10

HASZNOS LINKEK:

Tanulmány a Hangya szövetkezetről

ILLUSZTRÁCIÓK:

 

Szólj hozzá!

Címkék: közgazdaságtan agrárkultúra 1918~1945 díszalbum

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr11918920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása