HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tájékozás 1859

2008.05.24. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Hómann Bálint: Tájékozás az ugynevezett paraszt-gazdaságok rendezése körül.
A Magyar Gazdasági Egyesület által kinyomtatásra érdemesnek ítélt pályamunka. Írta ~ gazdatiszt.
Pest, 1859. Beimel J. és Kozma Vazulnál. VIII.+85p.+1+1sztl.
Kiadói papírkötésben, mérete: 20,5x13,5 cm.

 
MŰLEÍRÁS:
Mindenek előtt azt kell, hogy leszögezzük a félreértések elkerülése végett, hogy a mű szerzőjének, Hómann Bálint, semmilyen köze nincs a közel 80 évvel későbbi Hóman Bálint történész miniszterhez.
A könyv szerzője Nagykovácsiban számtartóként dolgozott a "Teleky-Tisza féle jószágon" (birtokon). A könyv alcímében is jelzett pályázatra az övé mellett még 7 munka érkezett, melyek közül Hómann írása nyerte el a bizottság tetszését. Az előszó alapján megtudjuk, hogy mind gyakorlati, mind közérthetőségi szempontból magasan kiemelkedett a többi pályázat közül. A pályázatkiíró egyesület célja a jobbágyfelszabadítást követően magángazdává vált parasztok menedzselése volt. A műben valóban gyakorlatias szempontból olvashatunk a gazdaság felépítésétől kezdve, a pénz beosztásáig mindenről. A kiadványt egészoldalas és szövegközti alaprajzok is gazdagítják, melyek épületalaprajzokat, majorságtervezeteket, illetve vetéstáblákat mutatnak. Emellett számos táblázatot is közöl a szerző, melyekben részletes kimutatást készít a legszükségesebb kiadásokról a gazdaság egyes területein (épületek, gépek, vetőmagok...).
A mű kifejezetten a kisebb parcellákon földet művelő fiatal, vidéki lakosságnak szól. Hómann írása ráadásul nem is száraz, kifejezetten érdekfeszítő. Sűrűn használ közmondásokat, szólás-mondásokat, illetve hosszasan kifejtett képeket, szituációkat. Megpróbál ízesen írni, amit a lenti - olykor megmosolyogtató - idézetek jól mutatnak.
A könyv tipográfiája még az 1800-as évek első felének nyomdászati megoldásait mutatja. A vaskos, mélyen a papírba nyomott betűk, amelyet kézzel is ki lehet tapintani a lapokon, 10-15 év múlva szinte teljesen el fognak tűnni.
Összességében alapos igényességgel megszerkesztett kiadvány. A korban több hasonló munka is megjelent nyomtatásban, bár Hómann műve viszonylag korai közülük és meglepően közérthető (ez utóbbi különösen ritka). Közérthetősége és gyakorlatiassága miatt válik a hétköznapi gyűjtőnek is különösen értékessé. Valós bepillantást nyerhetünk a XIX. század második felének parasztgazdaságaiba és annak problémáiba, illetve a korabeli hivatalos és félhivatalos agrárnézetbe.

IDÉZETEK:
Már 150 éve is ezt mondták:
"...hogy az öregek mindenre azt mondják "nem úgy volt ez fiatal koromban" - "hajdanában jobb élet volt"" (57. old.)

A könyv rövidségének okáról így fejteget a szerző:
"...hogy a gazdálkodás nehéz terhével a sok olvasás, tanulás össze nem fér... Ott a hetedik nap, azt mondják a népbarátok, - ott a sok ünnep, a melyeken ugy is nem lévén szabad dolgozni, azokat isteni tisztelet után olvasásra lehet fordítani. De paraszt gazdatársaim erre azt felelik, hogy a vasárnapot az Isten a pihenésre rendelte; az ünnep szó pedig már magában azt fejezi ki, hogy dolgozni nem szabad; pedig gazdatársaimnak az olvasás vagy éppen a tanulás munka gyanánt esik; s vajmi kevés esély van rá, hogy a gyakorlati parasztgazda csak ezen említett két ívet is elolvassa, vagy éppen megtanulja." (5. oldal)

...egy érv, hogy mégis miért érdemes elolvasni?
"Mert híre kerekedik ám a faluban azonnal, hogy például X.Y. fia milyen okosan tudott beszélni vasárnap délután egy rögtönzött társaságban, s őtet nem csak az örege, hanem a fiatala, és különösen a nővilág is bámulni, becsülni és szeretni fogja." (7. old.)

A szerző már a második fejezetben a pénzről és a pénz helyes kezeléséről, beosztásáról értekezik, amely úgy tűnik (érthető módon), már akkor is a legnagyobb probléma volt a lakosság körében. Legelsőként az uzsorásokról, majd rátér a megszerzett vagyon kezelésére:
"Pénzt szorgalom, munka, és takarékosság által szerezhetni legbiztosabban. Azon mesebeli idők rég elmultak, midőn még a lidércz hányta be zsákszámra az ablakon az aranyokat; nincsenek már oly mesebeli országok, hol a sült libák sorra járván a vendégeket, kést villát is hordoztak magokkal..." (17. old.)

Egy kis szemelvény a "jó rétföld" megfelelő kezeléséről:
"Az olyan gazda tehát, ki a friss vakandok túrásokat a réteken tavasszal nem egyengeti el, melyek aztán fűvel benőve a rétföldet tetemesen csökkentik: az méltán megvetést érdemel" (69. old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Néprajz, Agrárkultúra, Közgazdaságtan

BECSÉRTÉK (szép állapotú példány esetén):
3.000-5.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
5/10

HASZNOS LINKEK:
Árveréseken szerepelt példányok
FSZEK könyvtár katalógusában
A Teleki-Tisza kastély

ILLUSZTRÁCIÓK:

5 komment

Címkék: közgazdaságtan néprajz 1848~1867 agrárkultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr29477039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zem · http://wakcenzorok.hu 2008.05.28. 13:29:56

"...semmilyen köze nincs a közel 80 évvel későbbi Hóman Bálint történész miniszterhez és HÁBORÚS BŰNÖSHÖZ."

Hogy döntöd el, hogy mekkora a becsérték, és a ritkasági fok?

Bibliofilia 2008.05.28. 14:52:42

Igen, Hóman háborús bűnös volt. De azért azt el kell ismerned, hogy, ha háborús bűnös volt is, valahol a "sor végén állhatott"...;-)

A becsérték meghatározása nem könnyű dolog ezt elismerem.
Rövid válasz: önkényesen. De természetesen igyekszem figyelembe venni eddigi tapasztalataimat, amiket az antikvár piacon szereztem, illetve a posztba is belinkelt aukciós eredményeket. Nem csak a ritkasági fok határoz meg valamit, emellett az aktuális trendek is...
Sokallod vagy kevesled Zem?

wilbury 2008.05.28. 17:03:06

Végre sikerült belépnem az Indapassommal, így most más néven jelentkezem.

Igazából nem tudom, hogy sok-e avagy kevés az ár. Egyáltalán nem értek ehhez. Csak kiváncsi vagyok, hogyan lehet megállapítani. Működnek-e a kereslet/kínálat törvényei :)

Amit érdekesnek tartok a régi könyvekben az a nyelvezet és a helyesírás maitól eltérő mivolta, illetve hogy valamennyire bepillantást enged az akkor élt emberek gondolkodásába. Bármilyen történelmi eseményt is szemlélek, megpróbálom megérteni az adott kor emberének gondolkodását. Nem tartozik a tárgyhoz, de leírtam.

Bibliofilia 2008.05.29. 13:04:16

A becsérték meghatározásánál elvileg segítséget nyújthatna a "Könyvgyűjtő kézikönyve" c. sorozat is, mely a későbbiekben "Új" illetve "Magyar" előtagokkal is megjelent.
Ebben a kézikönyvben alfabetikus sorrendben megtalálunk minden olyan könyvet, folyóiratot, kéziratot, papírrégiséget, ami az adott időszakban árverésen szerepelt. A probléma az, hogy ez a kiadvány 4-5 évvel az árverések után jelenik meg, jól lemaradva, így árai vajmi kevés tájékozódást jelentenek.
Most került a kezembe az 1969-88 közötti adatokat közlő kötet.
A fentebb ismertetett Hómann kötetért 1987-ben 380 Ft-ot adtak árverésen. Szintén kiadói papírborítóban volt. (Rendkívül fontos tényező az állapot, a kötés, kötésváltozat) 1979-ben pedig kolligátumban másik két művel (Szarvasmarha tenyésztés 1814-ből és Gyümölcsfanyesés 1868-ból) 2300 Ft-ot.
Hmmm. ezzel most megint nem jutottam előrébb, mi alapján is határozom meg a becsértéket:)

KGX 2009.04.13. 12:05:00

Hóman Bálint jó történész volt. A becsérték meg a ritkasági fok megállapítása tapasztalat dolga, így vitatható. A könyvgyűjtői kézikönyvek pedig csak az árveréseket ismerik, de senki sem állhat minden antikvárius mellett a napi forgalomban, hogy feljegyezze az említésre méltóbb nyomtatványokat.
süti beállítások módosítása