HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Andrássy Gyula gróf 1865-70

2008.11.22. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Andrássy Gyula grófról készült eredeti fényképfelvétel
Wien, [1865-70 körül] Dr. Székely műhelyében.
A fényképészműhely feliratozott kartonján; a verzón tintával írt, német nyelvű, korabeli annotációval: Julius Graf Andrassy. Mérete: 16,5x11,5 cm.


MŰLEÍRÁS:
Mindenekelőtt a legfontosabb: amikor Andrássy Gyula grófról beszélünk, az idősebb grófot értjük rajta. Ő volt a Monarchia külügyminisztere, Magyarország miniszterelnöke, akit 1851-ben in effigie halálra ítélték, akiről az Andrássy út a nevét kapta. Fia,  ifj. Andrássy Gyula gróf, aki szintén a Monarchia közös külügyminisztere volt (bár csak 7 napig, ami azért nem elhanyagolható különbség), kevésbé sikeres politikai pályát futott be.
A gróf életpályáját a lenti linkeken bőségesen lehet tanulmányozni, így nem ismételném, az életrajzi adatokat, inkább magával a fényképpel foglalkoznék: a képen a 40-45 éves Andrássyt láthatjuk, aki ezidőtájt Magyarország miniszterelnöke (érdekes adalék, hogy Ferenc Józseftől a miniszterelnöki kinevezést 16 évvel a - jogi értelemben szintén a császártól kapott - halálos ítéletet kihirdetése után kapta).
A kép egy fotóműhelyben készült stúdiófelvétel. A háttérnek választott vidéki táj, kerítéssel és fákkal hangsúlyozza a gróf birtokosi mivoltát. A nagypolgárok, illetve a városiasodott főurak inkább pózoltak antik oszlopfő mellett vagy arra támaszkodva, esetleg lépcsősornál.  Andrássy öltözete egyébként kifejezetten polgári, ami nyilvánvalóan politikai poziciójának szól, hiszen a háttér mellé magyaros viselet illett volna. A háttér kialakítása egyébként hasonló a mai stúdió-fénykép hátteréhez. Leszámítva, hogy a 19. századi kézzel festve készült. A feltekert kartonra készült háttérképet legördítették és erre kellett beállni a fotóalanynak.
A fénykép koraisága miatt, igazi fotótörténeti ritkaság.

IDÉZETEK:

"Vervielfaltigung vorbehalten" magyarul ""Reprodukálás joga fenntartva"

GYŰJTŐKÖRÖK:
Fotográfia, Politika

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
8.000-10.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
7/10

HASZNOS LINKEK:
Andrássy Gyula gróf a Wikipédián
Diószegi István Andrássy tanulmánya
Egy szubjektívabb megemlékezés Andrássy-ról

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: politika fotográfia 1867~1918

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr41770459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása