HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utazás a Föld körül 1898

2008.11.08. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Verne Gyula: Utazás a Föld körül nyolczvan nap alatt
Verne Gyula összes munkái.
Átdolgozta: Szász Károly. Harmadik egyedül jogosított képes kiadás.
Budapest, 1898. Franklin-Társulat, 1sztl+333p+1sztl
Kiadói, zöld egészvászon kötésben, mérete: 20,5x14,5 cm.
MŰLEÍRÁS:
A századforduló környékén a Franklin Társulat által kiadott Verne sorozat napjainkig az egyik legszebb és legkeresettebb könyvsorozat Magyarországon. A sorozat számtalan kötésváltoza
tban és többféle borítórajzzal jelent meg. A leggyakoribb, a piros kötés és a két részre tagolt borítókép, amelyek több Verne történet izgalmasabb epizódját elevenítik meg. Ezek a kiadások egész- és félvászon kötésben is megjelentek. Ezeken kívül megjelent egyszerűbb kartonkötéses, papírkötéses kiadás is, ráadásul más magyarországi kiadók is jelentettek meg Verne regényeket, csak hogy a leghíresebb konkurenciát említsük az Eisler G. Kiadóhivatala.
A legértékesebbek az összes kiadás közül, természetesen a kiadói egészvászonba kötött példányok. Ezek döntő többsége piros és bordó kötésváltozattal jelent meg, de egyes időszakokban szürke, zöld, barna (az első magyarnyelvű kiadások többsége szintén barna kötésben jelent meg, de másfajta borítóképpel) és a - legritkább - kék vászonkötésben is kerültek kiadásra regények. Egy-egy ritka kötet ára, árveréseken elérheti a 150-180.000 Ft-ot is! Ráadásul a ritkább színváltozatok bibliográfiája mind a mai napig nem teljes, néha bukkannak fel olyan kiadások, amelyekről a gyűjtők és antikváriusok nem is tudtak. A piros egészvászon sorozat keretében 53 Verne regény 55 kötetben  került kiadásra (több olyan regény is van, amely csak bizonyos kötésváltozatokkal jelent meg). Fenti példányunk ritka, zöld kötésváltozatú, viszont maga a regény, mivel sikeres Verne műről van szó, kevésbé értékes, hiszen nagy példányszámban került a kereskedők polcaira. Egy Verne kiadás értékét pont a ritkasága adja, ezért értékesebbek a rosszabb irodalmi szinvonalú regények. Így lettek igazi Verne ritkaságok a Bounty lázadói, a Jégszfinx vagy éppen a Zöld sugár Verne "klasszikusok", amelyeket valószínűleg kevesen olvastak.
További érdekessége a Franklin kiadásoknak, hogy nem fordításokról, hanem átdolgozásokról van szó! Tehát, a fordító/átdolgozó egyes fejezeteket elhagyott a műből, más részeket erősen megvágott. Így lehet, hogy például a Némó kapitány, amelynek eredeti címe: Utazás a tenger alatt, mindössze 272 oldalas! A legtöbb Verne műben érdekes módon nincs minden név magyarra lefordítva. Általában "vegyes felvágottal" találkozuhatnk". A 80 nap alatt a Föld körülben példának okáért kizárólag egy személynév van magyarosítva: F
lanagan Tamásé, a többieknél csak a magyar személynévírási rend van használva, de a keresztnevek nincsenek lefordítva (ez azért nekem fura). Más Verne kötetekben több magyar fordítással találkozhatunk, gondoljhatunk Ardan Mihályra, Névtelen Jánosra vagy Sztrogoff Mihályra.
Sokunk számára a Verne regények egyet jelentenek az 1930-as évek közepéig megjelent Franklin kiadásokkal, amelyekben szép metszeteket, magyaros fordításokat és a régi könyvek illatát jelentette gyermekkorunkban. Ha tudták volna a szüleink mennyit érhetnek ezek a kötetek, biztosan nem adták volna a kezünkbe, de hát kinek volt pénze akkoriban az olcsó, új kiadásokra!

IDÉZETEK:

"Első fejezet.
Melyben Fogg Phileas és Passepartout szegődségre lépnek: az előbbi mint úr, a második mint inas.
1872-ben a Saville-row, Burlington Gardens 7-ik számu házában - itt halt meg Sheridan 1814-ben - Fogg Phileas lakott, a londoni reformer-clubb egyik legkülönczebb és legkitünőbb tagja..."
(3.oldal)

"E napon - október 2-án Fogg Phileas elcsapta inasát, Forster Johnt, és pedig azért, mert a ficzkó 86 helyett 84 Fahrenheit foku vizet vitt be neki a borotválkozáshoz...
-Jól van. Mennyit mutat órája?
-Tizenegy óra 22 percz, - válaszolta Passepartout, mellényzsebéből testes ezüst órát vonva ki.
-Az Ön órája késik.
-Bocsánat de az lehetetlen.
-Négy perczczel késik: mit sem tesz. Elég ha a különbözet megállapíttatik. Tehát e pillanattól vagy is 1872 október 2-án d.e. 11 óra és 26 percztől kezdve ön szolgálatomban van.
E szavak után Fogg Phileas fölemelkedett, kalapját egy automata szögletességével fejébe nyomta, s eltávozott..."
(10. oldal)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Ifjúsági irodalom, Szépirodalom, Sorozatok

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
7.000-9.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
6/10

HASZNOS LINKEK:

Verne lap
Verne rajongó honlapja
Franklin Vernék árverésen

ILLUSZTRÁCIÓK:


1 komment

Címkék: sorozatok ifjúsági útleírás szépirodalom 1867~1918 metszetek

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr34743889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2008.11.08. 19:49:28

az általános iskolai könyvtárunkban meg volt vagy 20 kötet a piros változatból, ráadásul elég szép állapotban, ahhoz képest, hogy akkor még (90-es évek) kölcsönözhetőek voltak.

mára biztos vagy a vitrinbe kerültek, vagy ellopták őket.
süti beállítások módosítása