HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Die Natur und die Menschen 1804-1805

2008.11.15. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
J.A.C. Löhr: Die Natur und die Menschen I-II-III.
Ein Inbegriff vieler Merkwürdigkeiten aus der Natur- Länder- und Völkerkunde für Leser aus allerleh Ständen.
Leipzig, 1804. [k.n.] 3 kötet, 1t.+VI+314+(6); 1t.+397p.+(13); 1t.+266p.+(6)
korabeli bordázott, aranyozott félbőr kötésben, könyvjelzőkkel, mérete: 18,5x11 cm.

MŰLEÍRÁS:
A mű címe magyar fordításban: "A természet és az ember - Számos érdekesség foglalata a természet, az egyes vidékek és a népek tárgykörében". A három kötetben a gyönyörű metszeteken kívül rövid (3-4 oldalas) leírásokat találhatunk a címben is szereplő tárgykörökben. A XIX. századtól egyre inkább terjedő és az 1800-as évek végére tetőző ismeretterjesztő munkák a legegzotikusabb vidékeket, tájakat, embereket, szokásokat mutatják be. Ezek közül a legértékesebbek természetesen a metszeteket is tartalmazó munkák, illetve azok, amelyek eredeti kutatásokat és ismereteket közölnek, nem csak átveszik más művek törzsanyagát. Löhr háromkötetes művének külön érdeme, hogy nem mélyed el egyes témakörökben, hanem megpróbál minél több érdekességet közölni. Így tudhatjuk meg, hogy a grönlandi nők miért verik meg a férjüket, illetve, kik esznek teknőcöt, vagy hogy a nubiai férfiak miért hordanak csupán egy hosszú inget magukon. De bővebb ismeretekhez juthatunk a hottentották és a Kamcsatkában élők népszokásairól is vagy arról, hogy Abbeszíniában élő állatokat is esznek, illetve, hogy a négerek kedvenc elfoglaltsága a sípokkal és trombitákkal való zenélés. Azt már meg sem említem, hogy külön fejezet szól az ópiumról és a négerek kedvenc szerencsejátékairól is...

IDÉZETEK:

A könyv gótbetűs, ráadásul a német nyelvezete sem könnyű, így most csak egy, rövidke részt vettem a kötetekből:

"Mehrere Nationen des weitläistigen Rußlands, die Kirgisen, die Baschkiren, die Kalmuchen, die Buraten, die Mongolen und verschiedene Stamme, wissen sich aus Stutenmilch ein geistiges Getränk zu bereiten, welches einen weinsäuerlichen Geschmack hat."

"A hatalmas Oroszország több nemzete is, mint a kirgizek, baskírok, kalmukok, burjátok, mongolok és különböző törzsek, ismerik a módját a kancatejből való szeszes ital előállításra, amely egy borkősavas csemegeital."
(I./95 old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Útleírás, Néprajz, Botanika, Zoológia

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
23.000-26.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
6/10

HASZNOS LINKEK:

A könyv találati listája a ZVAB-n
Löhr a wikipédián

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: útleírás néprajz botanika idegennyelvű 1780~1825 zoológia metszetek

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr71725295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása