HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Torna-zsebkönyv 1891

2008.11.29. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Oheroly János: Torna-zsebkönyv.
Összeállította. ~ állami tanító- és tanítónő-képezdei tornatanár. II. kiadás.
Budapest, 1891. Hornyánszky Viktor könyvnyomdája a M. T. Akadémia épületében.
1sztl.+VIII+300p.+1sztl.
korabeli, gerincén aranyozott félvászon kötésben; mérete: 14x9 cm.

MŰLEÍRÁS:
Ez már a 29. bejegyzés és megint egy újabb témakörbe nyúlunk. A nagy sikerű Torna-zsebkönyvben, amelynek további kiadásai is megjelentek a későbbiek folyamán, a testgyakorlásra vonatkozó alapvető szabályok mellett (amelyekből megtudhatjuk, hogy 100 éve is pont olyan égetnivaló gyerekek jártak tornaórára, mint ma) sok egyebet is találhatunk: komplett edzésprogramokat, az iskolai oktatásban használatos tantervet, katonai rendgyakorlatokat, szabatosan meghatározott szabályokat a tornázás mikéntjére vonatkozóan és a kötet végén tornaszerek bemutatójának álcázott képes reklámokat. Bár az is igaz, hogy a berendezések képes hírdetéseinél a forgalmazó-szerző-tanár nem is leplezi szándékait. Sok hasonlóságot mutat etekintetben a kis könyvecske Schobert Norbi aerobik-könyveivel, amelyek szintén tele vannak a Norbi által forgalmazott kacatok hírdetéseivel, de valahogy Oheroly zsebkönyve jobban a szívemhez nőtt...

IDÉZETEK:

"Általában a tornázás alatt, vagy közvetlenül előtte és közvetlenül utána bármily étel vagy ital bevétele hátrányos, mert az emésztés zavarva, sőt az egész emésztési szervezet izgatva és sértve lesz. Különösen hideg italok rohamos felhajtása semmi esetben meg nem engedhető." (41. old.)

A tornászatnál előforduló szabályok:
7. A gyűrűhintát ülő hintául használni nem szabad.
8. Kötéllétrát vagy mászókötelet nem szabad mozgásba hozni, ha valaki rajta van.
13. A szabad bírkózásnál nem szabad elkeseredettnek lenni, hanem meggondolt higgadtsággal tartozik minden tornász tanusítani; minden fájdalmas és sértő fogást, lökést, rugást kerülni kell.
14. A kéz- és kötélhúzásoknál a véletlen vagy hirtelen eleresztése a szernek vagy kéznek, szigorúan tiltatik.
(114-115. old.)

GYŰJTŐKÖRÖK:
Pedagógia, Sport

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
4.000-6.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
8/10

HASZNOS LINKEK:

Interneten rendelhető példány
Oheroly János életrajza

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: sport pedagógia 1867~1918

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr99771869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása