HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Október 31

2008.11.01. 13:00 Bibliofilia

Miért éppen október 31-ét választottam? Hiszen nemrég volt október 23-a! A Bibliofilia blogon két ünnepnyi megemlékezés bizonyosan sok lenne, így választanom kellett és én, a reformáció mellett döntöttem. Mindezzel nem '56-ot szeretném kisebbíteni, hanem 1517. október 31-ét - legalább - egy kissé előtérbe helyezni.
Bevallom szeretem a reformációt. Nem csak hagyományörző nyakasságból, emlegetve azt a bizonyos 95 pontot, Luther, Kálvin és Zwingli nevét (bár lehet, hogy ez utóbbiról van aki nem is hallott), hanem azért az őszinte lelki tartalomért, amiben megnyilvánult és megnyilvánul, mind a mai napig. Tisztelem a reformációt nem csak egyetemes, egyháztörténeti értelemben, de a ma élő és megújulni akaró egyes emberek szintjén is. A reformáció véleményem szerint arról szól, hogy mindazt amit készen kaptam, tanultam, amire szocializált a közösség ahol élek, újraértékelem és szükség esetén átértékelem. A reformáció azt jelenti, hogy kész vagyok változni: kész vagyok elismerni, ha tévedek és kész vagyok kiállni mindazért, amit őszinte szívvel értek meg. Ezt kívánom mindenkinek a reformáció ünnepére!

Összegyűjtöttem pár "morzsányi" kultúrtörténeti érdekességet:
Talán kevesen tudják, hogy Pázmány Péter esztergomi érseket reformátusnak keresztelték és reformátusként nevelkedett tizenéves koráig.
Talán azt is kevesen tudják, hogy Bethlen Gábor erdélyi, református fejedelem pénzzel is támogatta az első, teljesen magyarnyelvű, katolikus Biblia megjelenését (36 évvel a református fordítást követően).
Talán az sem közismert, hogy a reformáció korának egyik becses hagyatéka magyarországi múzeumban található: Luther Márton 1542-ből származó végrendeletét még Jankovich Miklós vásárolta 1815-ben egy németországi aukción. A későbbiek során bebizonyosodott, hogy a testámentum eredeti. Jankovich az Evangélikus Múzeumnak ajándékozta  ezt a különleges és unikális dokumentumot.
Érdekes adalék az is, hogy Luther, aki szerzetes volt feleségének szintén egy szerzetest, egy ciszter apácát választott, illetve az, hogy Kálvin fő műve, az
Institúció több, mint ezer oldalas, de ebből mindössze két-három oldal szól a predestinációról; mégis mindig ezt emlegetik fel. Továbbá, nem tudom mennyire közismert az a tény, hogy Kálvin "regnálása alatt" betiltota Genf városában többek közt a szerencsejátékot és a táncos rendezvényeket is.

7 komment

Címkék: ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr46718307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2008.11.01. 15:19:27


bevallom nem szeretem a reformációt.

azt hiszem, hogy ez volt az a rés, amin keresztül a relativizmus és a nacionalizmus utat talált a tömegekhez és végül polgárjogot nyert.

Luther tébolyult antiszemitizmusát vagy Jean Calvin örömtelen diktatúráját én nem tudnám tiszta lelki tartalomnak nevezni.

abban sem vagyok biztos, hogy 150 év konstans háború (benne a 30 éves háborúval) megérte volna.

de az is igaz, hogy katolikus létemre egy 1628-as genfi francia bibliát használok, és ma én is az anyanyelvemen tartott szertartáson veszek részt...

és persze reformáció nélkül nem lehetett volna ellenreformáció sem, márpedig az tényleg hasznos volt :P

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.11.01. 18:51:34

no, még szerencse, hogy Zwingli állva maradt:D


"Luther tébolyult antiszemitizmusát"

Csak idős korára lettek "antiszemita jellegű" írásai (főként a zsidómisszióban átélt kudarcai miatt), megnyilvánulásai, de ne feledjük 500 évvel ezelőtt járunk és még az is lehet, hogy nem ő volt az egyetlen antiszemita a középkorban...

Ettől függetlenül nem tagadom (és ők sem tették) hogy, mind Luther, mind Kálvin bűnös ember volt. De az is igaz, hogy tévedhetetlennek sem titulálták magukat, mint egyes kortársaik...

Mind Luther, mind Kálvin sok olyan kérdésre világított rá bátor kiállásukkal, ami mind a mai napig hatással van az európai és az egyetemes keresztyén kultúrára, gondolkodásra. Hasonlóan a korábbi reformátorokhoz, Assisi Szent Ferenchez (remélem az ő reformátor névvel való megbélyegzése még nem veri ki a biztosítékot;-)), Husz Jánoshoz, John Wiclifhez...
De az sem lenne baj, ha sok dologban tévedtek is reformátoraink vagy életük folyamán sok butaságot, bűnt is elkövettek volna... Az a pár tett amit őszinte szívvel vittek véghez, magukért beszél. Luthernél maradva elegendő csak a 95 pontra gondolni: www.labatlan.istentisztelet.net/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=1

saintlouisdefrance 2008.11.01. 20:55:28

"Hasonlóan a korábbi reformátorokhoz, Assisi Szent Ferenchez"

számomra Szent Ferenc éppen hogy a reformátorok ellenképét képezi. Ő ugyanis mindent amit tett azt alázat és a szeretet jegyében tette. soha nem ítélt el senkit, és mindenkor alávetette magát az egyházi hatóságoknak. amikor pedig bajba került, bizalommal fordult a pápához, de nem azért, hogy beolvasson neki, hanem azért, hogy megtudja hogy mit tett rosszul...

Szent Ferenc megerősítette az Egyházat egységében azzal, hogy új utat talált az egyszerű emberekhez. az ő követőinek kezéhez 800 év alatt egyetlen csepp vér sem tapadt.

mindez szöges ellentétben áll a felülről, politikai okokból az emberekre kényszerített reformációval, bizonyos fejedelmekkel paktáló szerzetesek vagy magukat Dávid királyhoz hasonlító autoriter teológusok ténykedésével.

nekem nem szimpatikus az a sok nagyon magabiztos figura, akiknek örökségét annyiban látom, hogy Krisztusnak addigra már kettészakított palástját apró foszlányokra tépték marakodásuk közepette.

"Csak idős korára lettek "antiszemita jellegű" írásai"

ezt én is tudom, és szerintem addigra már elment az esze szegénynek, ezért is használtam a tébolyult szót. ám ettől még egy óriási hatású személyről beszélünk, és ezekre az írásokra később hivatkozni is fognak egyesek.

az antiszemita jellegű jelzőt idézőjelbe tenni pedig legalább is álszentség, hiszen a Zsidókról és hazugságaikról c. művében azt javasolja:

1. először is, gyújtsátok fel zsinagógáikat és templomaikat és temessetek be földdel mindent ami nem égett el, nehogy az emberek akár még egy követ is lássanak belőlük
2. másodszor az is javaslom, hogy házaikat is pusztítsátok el
3.harmadszor javaslom, hogy imakönyveik és talmudista írásaik, amelyekben oly sok bálványimádást, hazugságot, átkozódást és istenkáromlást tanítanak, vétessenek el tőlük
4. negyedszer javasolom, hogy a rabbijaiknak fejvesztés terhe mellett tiltsák meg a tanítást
5. ötödször, javasolom, hogy a zsidóknak az utakon való szabad közlekedését töröljék el
6. javaslom, hogy az uzsorát tiltsák meg nekik, és minden készpénzt és arany- vagy ezüstkincset vegyenek el tőlük. (...) minden őszintén megtért zsidónak ebből adjanak valamennyit.
7.adjanak szerszámokat a fiatal és erős zsidó férfiak és nők kezébe, hogy verejtékkel keressék meg kenyerüket. mert nem való, hogy minket, átkozott gójokat hagynak dolgozni arcunk verejtékével, amíg ők, a szent nép, ellebzselik idejüket a tűzhely mögött, ünnepelve és bolondozva, ráadásul istenkáromolva kérkednek a keresztények felett a mi saját verejtékünkkel való uralmukkal.
8. ha meg akarjuk tisztítani kezünket a zsidók istenkáromlásától és nem akarunk részt az ő bűnükben, el kell válnunk tőlük. ki kell őket toloncolni az országból, és úgy kell elüldöznünk őket, mint a veszett kutyákat.

(felületes és magyartalan fordítás tőlem. forrás: en.wikipedia.org/wiki/On_the_Jews_and_Their_Lies)

Reformáció napja..."örömteli" évforduló, mondhatom!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.11.02. 14:40:15

saintlouis,

ez olyan, mintha 56-ot az alapján ítélnénk meg, hogy, mittudomén, Nagy Imre voltaképpen cégéres kommunista volt, ergo az egész '56 egy humbug, átverés.
A reformáció sokkal több volt Luther személyénél, kb. a 3. pillanatban túlnőtt rajta. Szóval egy emberrel azonosítani egy világtörténelmi fordultatot: tudománytalan, elfogult.
Luther antiszemitizmusa egyébként sem égből pottyant mese, hanem a korszellemből adódott, tehát nem egy ember hagymázos őrülete. Persze attól még borzalmas, olvasni is.

Egyébként jó a poszt, biblio! Bethlenről nem tudtam, hogy támogatta a Káldy fordítást (persze a Károli/Károlyi fordítás sokkal jobb, hehe). Ha találnál valami latinos bibliofil csemegét, tárt karokkal várunk a blogon!

Zs. 2008.11.04. 12:02:35

Udv!

Erdekes adalek: 1940 korul Nemetorszag megprobalta diplomaciai uton visszaszerezni Luther vegrendeletet. Hivatalos iratban fejeztek ki a keresuket, amit a magyaroszagon rendkivul udvariasan visszautasitottak. A dokumentumok fotoja es szovege megtalalhato a Luther Márton végrendelete cimu konyvben (Budapest, 1982, Corvina Kiadó).

A blog igenyes es erdekes, mint mindig!!
Zs.

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.11.04. 14:03:31

Ez egy valóban nagyon szép nagy méretű, gazdagon illusztrált könyv!

Ráadásul elég olcsón rendelhető:
bookline.hu/search/oldbooks!execute.action?mkod=83312&_v=Fabiny_Tibor_osszeall_Luther_Marton_vegrendelete
süti beállítások módosítása