HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zalamegye Népe! 1947

2008.07.26. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Zalamegye Népe!
röplap kisnyomtatvány
Szabad Vasmegye, Szombathely, [1947], Magyar Kommunista Párt Zalamegyei Pártbizottsága, F.k.: Gerencsér György
1 lap, 2 nyomtatott oldal, mérete: 28x20 cm., hajtogatva.

   
MŰLEÍRÁS:
Különösen érdekesek a politikatörténetben, az 1945-48 között megjelent röplapok. Helyi szinteken egészen különös kisnyomtatványok kerültek kiadásra. A kommunista párt mindent megpróbált és meg is tett a politikai győzelemért. Zala megye hagyományosan katolikus lakosságának meggyőzéséhez egy "kereszténybarát", de következetesen "klérus-ellenes" szórólapot adtak ki, mely mind érveiben, mind megfogalmazásában populista, demagóg és az "ebben valami nagyon sántít" érzést kelti az olvasóban (persze 60 év távlatából nehezebb ezt átlátni, de a 40-es évekre a magyar társadalom is képet alkothatott a kommunista Szovjetúnió egyházpolitikájáról). Ennél fogva válik különösen érdekessé!
A szórólapot Zala megye vidéki falvaiban terjeszthették. Adalékként annyit, hogy a háború előtt Zala megye volt a nemzeti szocialisták legfőbb bázisa (a lenti linken megnézhetők a választási adatok). A röplap szóhasználata és a szövegfelépítés profi munkára vall, mely tökéletesen képes megszólítani a vidéki, alacsonyiskolázottságú, vallásos rétegeket. Népies stílus, "józan paraszti ész" érvek, a krisztusi tanításból kimazsolázott részek, pár egészen abszurd (elferdített) megállapítással fűszerezve, mint például: Jézust a gazdagok ölték meg, illetve, hogy gazdag emberként nem lehet üdvözülni. Nagyon árulkodó az is, hogy a röplapon (az azt szerkesztő, vélhetően ateista pártfunkcionárius) következetesen "Jézus" nevet használ. Nem véletlen, hogy Krisztus, Megváltó, Isten, Isten fia, tehát azok a megnevezések, amelyek nem történelmiek, hanem csak hittel vállalhatók, nem jelennek meg a szövegben.
1947-re egyre kellemetlenebbé vált a magyar kommunisták számára, hogy a környező országokhoz képest lemaradásba kerültek a hatalomátvétel tekintetében. A demokratikus hatalomátvétel még kisebb csalásokkal is messzinek tűnt. A már eleve agresszív MKP-s kampány 1947-re tovább durvult. Mi sem jelzi ezt jobban, mint, hogy a korábbi "koalíciós partner" antifasiszta kisgazdák ezen a szórólapon már "halálos ellenségek" lesznek...
Gerencsér Györgyről, aki a röplap felelős kiadója, annyit tudunk, hogy 1945-1957 között országgyűlési képviselő. A Magyar Kommunista Párt titkára és Somogy, Veszprém és Zala megyében aktívan részt vesz a kommunista "hatalomátvétel" szervezésében.

IDÉZETEK:

"Ezek után már ostoba együgyü emberek hiszik csak el, amit hitvány rágalmazók terjesztenek, hogy a kommunisták ellenségei a vallásnak.
Nyissátok fel az evangéliumot és megtaláljátok ott azokat az igazságokat, amelyekért Jézust megölték a gazdagok."

"...de a kommunistákat gyűlölő és rágalmazó kétkező munkás és paraszt hasonlatos ahhoz a buta szolgához, aki fütykössel a kezében gyalázkodó szavakkal rohan Jézusra az Olajfák hegyén, mert így akart kedvében járni a dúsgazdag farizeusoknak és álszent főpapoknak.
Tévedsz, mert Jézus a húsvéti piros zászlóval inkább a kommunisták közé állna, a kézművesek, halászok, parasztok és szegény, de becsületes dolgozók közé, akik tudják, hogy a Kommunista Párt az igazság pártja, a jóakaratú és szorgalmas emberek pártja, ahol a gyűlölködő heréknek nincs keresni valója."

GYŰJTŐKÖRÖK:
Keresztyénség, Munkásmozgalom, Politika, Röplap

BECSÉRTÉK (közepes állapotú példány esetén):
2.000-3.500 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
8/10

HASZNOS LINKEK:
Az 1947-es választás története
Az 1947-es Zala megyei megválasztott képviselők
Az első képen látható csatári templom

ILLUSZTRÁCIÓK:

 

3 komment

Címkék: politika kereszténység munkásmozgalom 1945~1956 röplap

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr77575944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saintlouisdefrance 2008.07.28. 01:24:48

uhhh...

ez nagyon kemény :)

ilyenkor azért sajnálom, hogy nem gyűjtök ilyesmit.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.28. 09:44:11

De durva ez a röplap!

Ehhez azért pofa kell! "Nem lesz gázáremelés!" :))

Bibliofilia · http://bibliofilia.blog.hu 2008.07.29. 18:07:37

""Nem lesz gázáremelés!" :))"

Ha az unokám is írni fogja még a blogot, teítékre kerülhet pár ilyesféle régiség is;)

u.i.: Mit egy-kettő?! Vagy több ezer!:D
süti beállítások módosítása