HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nők Lapja 1952

2008.10.11. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Nők Lapja IV. évfolyam, 51. szám
1952. december 18.
Az MNDSZ képes hetilapja
Budapest, 1952. december 18., Lapkiadó Vállalat, 18p.
Önálló lapszám, tűzve, mérete: 30x23 cm.



MŰLEÍRÁS:
A Szabad Nép 1953-as számának bemutatója látogatottsági csúcsot eredményezett (többek közt kikerült a blog.hu-ra és az indexre is). Lássunk most egy pár hónappal korábbi Nők Lapját! Garantálom, nem kell csalódnunk a minden képzeletet felülmúló személyi kultuszban.
Gyakorlatilag nincs olyan oldal, amely ne Sztálinról és a pártról szólna! Sztálin pár kivételtől eltekintve (fél oldalas szabásminta) minden írásban és rovatban megjelenik. Ez alól nem kivétel a "kispajtás" rovat sem, sőt a lapvégi keresztrejvényben is építő szocialista gondolatokat lehet megfejteni... Érdekes viszont, hogy a magyar pártvezetőség nem jelenik meg a terjengős dicshimnuszokban és rovatokban. Rákosi, Gerő még csak említés szintjén sincs a lapban!
A lenti képeket nézve találkozhatunk a teljesen kifejlődött totális diktatúra "gyöngyszemeivel": a sztálinvárosi óvodásokkal, akik a "Aurora cirkáló maguk készítette modelljével játszanak", a "Levél Sztálin elvtárnak" verssel, amely gyakorlatilag egy komplett imádság.  Itt jelezném, hogy az oldaldobozban a további illusztrációknál  található Hála c. verset is érdemes végigolvasni. A sztálinizmus-hit "gyönyörű" példája (jelezném: az alig 4 versszakra egy egész oldalt áldoz a szerkesztőség). A lenti idézetek pedig egy kétoldalas tablószerű összeállításból vannak. Megdöbbentő, valláspótlék felhangokkal.

IDÉZETEK:

"Drága Sztálin elvtársunk születésnapjára" (9-10. old.)
"Szerte a világon dolgozó férfiak és asszonyok milliói készülnek szívük minden melegével, örömet szerezni 73-ik születésnapján a nagy Sztálinnak. A szabad országokban, a mi hazánkban is valóraváltott munkafelajánlások sokasága fejezi ki az egyszerűemberek háláját és szeretetét Őiránta, aki mindannyiunkat bölcsen tanít és biztosan vezérel a békés, ragyogó jövőbe. Gyűlnek-gyülekeznek a munkás, hétköznapi tettek ünnepi, pompás csokorba s mégis szerény ajándékul a nagy napra: December 21-re, Sztálin asztalára..."

A képaláírások:

"Orsovai Ferencné, a desszertcsomagoló osztály sztahanovista művezetője, tanítványával, Szmeskó Ferencné sztahanovista ifjúmunkással, aki Sztálin elvtárs születésnapjára 150 százalék elérését vállalta és 170 százalékot teljesített."
"Polgár István, a gyűrűsfonoda főművezetője tanácsokat ad Kaltenecker Györgyné brigádjának, munkájuk további megjavítására. A brigád a December 21-re vállalt 110 százalék helyett 116-ra emelte teljesítményét. Százszázalékos minőségi munkát végeznek. Kalteneckerné és Németh Erzsébet már jövőévi januári tervén dolgozik. A brigád hulladékmegtakarítás terén is túlteljesítette felajánlását."
"Nagy fogadalmat tett Szabó Károlyné. December 21-re, Sztálin elvtárs születésnapjára ötéves tervének befejezését vállalta! Szabó elvtársnő fúrógépen dolgozik. De egyszerre nem egyen - hanem kettőn. Öröm elnézegetni, hogyan szaporodnak keze alatt az elkészült munkadarabok. Nem most festi pirosra a verseny izgalma Szabó elvtársnő arcát, 1949-ben az első sztálini műszak alatt 364 százalékos teljesítményével az élmunkás csillagot érdemelte ki... Szabó elvtársnő becsülettel állja fogadalmát, amelyet a világ dolgozói édesatyjának, a drága Sztálinnak születésnapjára tett, aki nyolc évvel ezelőtt elküldte fiait hozzánk is, hogy a sápadt magyar munkásarcokról letöröljék évszázadok rabságának keserű nyomait, hogy a munka gyümölcse azokat illesse, akik két szorgos kezükkel megdolgoztak érte."

GYŰJTŐKÖRÖK:
Feminizmus, Periodika, Politika

BECSÉRTÉK
(szép példány esetén):
500-1.000 Ft


RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
4/10


HASZNOS LINKEK:
A Nők Lapja története a wikipédián
Kisállatos képek gyűjteménye régi Nők Lapjából
A Vihar c. filmről


ILLUSZTRÁCIÓK:
A Vihar cikk képaláírásai:
"A párt vezetésével leleplezik a szövetkezetbe furakodott ellenséget. A tagság rátalál a helyes útra. Együtt aratnak, Gilicze Péterné (Kiss Manyi) is beáll a férjéhez marokszedőnek."
"Csonka Mária, a gépállomás igazgatója (Komlós Juci) kombájnnal siet a »Vörös Hajnal« segítségére."
"Göndöcs párttitkár (Molnár Tibor) boldogan öleli meg jövendőbelijét (Pápai Erzsi), aki a nehéz harcban híven kitartott mellette."

2 komment

Címkék: feminizmus periodika munkásmozgalom 1945~1956

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr100689763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.10.14. 22:49:32

Hát ez kőkemény volt. Az elejétől a végéig.

Horizont 2008.10.26. 13:41:40

Ez így tényleg brutális.De a 60'-as évekre normalizálódott az újság.A Nők lapja és az Ország Világ nagyon jó újság volt.Már korhoz kötötten persze!
süti beállítások módosítása