HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Füles 1957

2008.10.25. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Füles I. évf., 2. szám
Megjelenik minden vasárnap
Budapest, 1957. február 10. Felelős kiadó: Az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat igazgatója, Athenaeum
Felelős szerkesztő: Gál György Szerkesztő: Országh György
Önálló lapszám, színes borítólappal, 32p., mérete: 20x14 cm.



MŰLEÍRÁS:
A magyar rejtvényújságok története nem tekint vissza nagy múltra. A Füles - tudomásom szerint - az első rejtvény- és szórakoztató magazin, ami rendszeres megjelenéssel kerül az újságos-standokra. Egyébként számomra érdekes, a megjelenés időpontja, is: ami minden héten vasárnap. Azt még értem, hogy nem akarják hétköznap piacra dobni, de, hogy miért nem szombatra teszik a megjelenés időpontját? A másik érdekesség számomra, hogy kevés keresztrejtvény található a Fülesben: mindössze 3 klasszikus keresztrejtvényt és egy "Mi van a táskában?" elnevezésű 6x9-es keresztrejtvényt (egyik sem a skandináv típusú) helyeztek el a lap hasábjain az igencsak neves szerkesztők és szerzők (érdemes a lenti képen átfutni a publikálók névsorát). Ami viszont túlsúlyban van, azok a műveltségi feladványok. A "Tanár úr kérem" rovatra, azt hiszem sokan emlékszünk még a 90-es évekből (talán még most is létezik). De van "Felelés földrajzból" rovat, ami talán a legdidaktikusabb rejtvény az újságban, olyan mint egy vaktérképes dolgozat. A műveltségi feladványok mellett rengeteg képes és illusztráció nélküli viccel, illetve mókás történetekkel (akár fél oldal terjedelemben) találkozhatunk. Itt jegyezném meg, hogy a viccek nem túl jók (a lenti idézetet találtam a leghumorosabbnak az egész lapban).
A politikáról viszont egyetlen szó sem esik a lapban. Sem a feladványokban, sem a megfejtésekben, sem a viccekben, de még csak a műveltségi vetélkedőkben sincs olyan kérdés, ami a Szovjetúnióval vagy a kommunista múlttal és jelennel lenne összefüggésben. Szinte már zavaróan appolitikus a lap (pláne a korábban közölt, pár évvel régebbi Nők Lapjához képest)!
Pár apróság feltünhet a mai olvasónak a helyesírással kapcsolatban. Ilyenek az 1957-ben még a maitól eltérő írásmódok, mint például: Calvin tér, Kaspi-tenger...
És még valami, a mérete kisebb, mint a mai Fülesé!

IDÉZETEK:

"Óriási kérdés
-A pékségekben országszerte megszűnt az éjszakai sütés.
-Nem okoz ez majd zökkenőt?
-Miért
okozna? A nap se süt éjjel, még sincs semmi baj." (3. old.)

"Kanaszta az új kártyaláz!
Valahol Amerikában, egy játékos, aki belefáradt a bridzs problémáiba, a römi egyhangúságába, kicsit összekeverte a kettőt és teletűzdelteegyéni ötletekkel és megszületett a legizgalmasabb, legbosszantóbb, - tehát a legmulatságosabb - kártyajáték a kanaszta. Nevét úgy kapta, hogy a kanaszta-lapokat ki kell vonni a játékból, azokat a játékosok egy kis kártyakosárba dobták, amit
spanyolul kanasztának neveznek..." (25. old.)


GYŰJTŐKÖRÖK:
Periodika, Humor, Képregény, Karikatúra

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
1.000-1.500 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
7/10

HASZNOS LINKEK:

Keresztrejvény lap

A Füles infólapja
Az 50 éves Fülesről
Fülesek a Retronom oldalon

ILLUSZTRÁCIÓK:

6 komment

Címkék: humor képregény karikatúra periodika 1956~1989

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr3727645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skatulya bácsi megmondta 2008.10.25. 17:01:24

A legkirályabb hetilap a magyar újságírás történetében! Sajnos a rendszerváltással szép lassan a minőséget is leváltották.
Kun Erzsébet rulez!

Puglia Rosso 2008.10.26. 08:14:50

"Egyébként számomra érdekes, a megjelenés időpontja, is: ami minden héten vasárnap. Azt még értem, hogy nem akarják hétköznap piacra dobni, de, hogy miért nem szombatra teszik a megjelenés időpontját? "

Mert szombat is munkanap volt.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.26. 12:42:31

Hát bizony ez még nem a füles kezébe adunk mindent számítógéppel korszak volt.
Érdekes ez a blog, jó hogy rátaláltam :)

Horizont 2008.10.26. 13:36:38

Emlékszem gyerekkoromban (remélem jól emlékszem) azért szerettem a Fülest mert volt benne képregény.
Örülök hogy idetévedtem:)))

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.10.26. 21:59:47

"Szinte már zavaróan appolitikus a lap (pláne a korábban közölt, pár évvel régebbi Nők Lapjához képest)!"

Na ja, kinek volt kedve politizálni 1957 februárjában, amikor százezrek emigráltak, s folyt Kádárék meg a ruszkik bosszúja? Egyébként a poszt király, mint mindig.

szerelem@szerelem.hu 2011.08.25. 22:48:47

A Füles most már keddenként jelenik meg, immár 52 oldalon, rengeteg keresztrejtvénnyel, köztük skandináv típusúakkal. Meg kell védenem korai elődeinket: 1957-ben még nem ismerték Magyarországon a skandináv típusú rejtvényeket. Viszont a Tanár úr, kérem! rovat - a mai kornak megfelelően egyáltalán nem didaktikus formában - ma is létezik.
süti beállítások módosítása