HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A katona-szerentse 1792

2008.09.27. 13:00 Bibliofilia

BIBLIOGRÁFIAI ADATOK:
Leszszing [Lessing,Gotthold Ephraim]: A katona-szerentse
Víg játék öt áktusban. Írta ~, fordította R.P. [Ráth Pál]
Pesten, 1792. Füstkúti Landerer Mihály' Betűíre. 8sztl.+120p.
Korabeli papírkötésben, gerincén vignettával, mérete: 17x10,5 cm.
 
MŰLEÍRÁS:
A magyar színháztörténet kezdetei egybefonódnak a drámairodalmi fordítások megindulásával. A többnyire rövid, színpadi művek fordításai vegyes kiadási minőségben jelentek meg a hazai könyvpiacon. Itt jegyezném meg, hogy egészen az 1830-as évekig nem is beszélhetünk kiadói kötésről. Ekkor indulnak meg a kiadók által, művészekkel és elismert könyvkötőmesterekkel készülő, kiadói, dúsan aranyozott, dombornyomott, esetenként különleges kötésanyagot használó bibliofil könyvkiadványok. Az 1700-as évek fordulóján viszont minden a könyv leendő tulajdonosán múlott. Tehát azon, mennyit képes és mennyit akar áldozni a könyv beköttetésére, illetve, hogy a kötést milyen könyvkötő mesterre bízza. Esetünkben például az olcsóbb de elegáns kartonkötés, későbbi, 1830-50 körülre tehető (a sárgára festett lapszél szintén izléses). Visszatérve a drámairodalmi kiadásokra, sok függ attól is, hogy maga a mű mennyire ismert és elismert. Lesszing esetében külföldről átvett metszetvignettákkal, könyvdíszekkel gazdagítják a kiadást, ezek közül a második illusztrációban látható kép (római katona) egyértelműen kapcsolható a műhöz, tehát vélhetően direkt a külföldi Lesszing kiadáshoz készült. Ezáltal a magyar kiadás is gazdagabb lett.

IDÉZETEK:

Az "Elő-beszédből"
"Az Anglusok az ő szabadságok' egyik oszlopának tartják a theátromot, és annyira betsülik az ezt mivelő jeles embereiket, hogy még mai napigis esztendőnként inneplik Schakespearnak
(sic!) emlékezetét, Garrikot pedig hólta után a Királyjaik közzé temették el. - Mennyire nem áldja a Frantz nemzet ama híres, emberek' jussa védelmezőjének, és a Frantzia theátrum új alkotójának, Vóltérnak emlékezetét; azt jelesen ki-mutatta másod ízben való pompás temetésével. - Lám a Németeknél is mennyire nem szaporodtanak a játék-mesék s a theátrumok, hogy még Hazánkban is fel-épültenek, mellyek által a német nyelv hathatósan terjed, s a nemzettel kedveltetik; a magyar nyelv ellenben míveletlen és meg-vetve marad."

GYŰJTŐKÖRÖK:
Humor-Anekdota, Színháztörténet, Drámairodalom

BECSÉRTÉK (jó állapotú példány esetén):
30.000-35.000 Ft

RITKASÁGI FOK (1 gyakran felbukkanó - 10 rendkívül ritka):
8/10

HASZNOS LINKEK:
Árverésen szerepelt példány
Lessing életrajza és művei
A forító, Ráth Pál életrajza

ILLUSZTRÁCIÓK:

Szólj hozzá!

Címkék: humor 1780~1825 színháztörténet drámairodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr26586943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása