HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Antikvár Ritkaságok

Ezen az oldalon antikvár könyv- és folyóirat ritkaságok kerülnek bemutatásra. Kevés dolog van az életben, amiből az öreg és a régi az izgalmasabb: a könyvek tekintetében meggyőződésem ez így van. Ugyan sokan tisztelik, csodálják a magyar és egyetemes múltat megidéző köteteket, de kevesen írnak róla. Íme egy hiánypótló blog... A Friss bejegyzések szombatonként kerülnek feltöltésre. A További illusztrációk menüben nagyméretű képek találhatók a könyvekről. A régebbi írásokban és a legnépszerűbb rovatban lehet tallózni a régebbi régikönyv-bejegyzések közt. Kellemes időtöltést, jó olvasást!

Kapcsolatfelvétel

Könyvfelvásárlás

Amennyiben használt könyveket, könyvrégiségeket vagy komplett könyvtárat szeretne eladni, keressen bennünket bizalommal. 200 darab könyv fölött ingyenes kiszállással felbecsüljük könyveit és helyszíni készpénzfizetéssel megvásároljuk azokat.

telefon: 06-30-530-74-17

Kapcsolatfelvétel emailben

Friss Hozzászólások

További Illusztrációk

Ajánlott Tartalom

Írások Máshol

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Antikváriumok 2 - Pozsonyi antikváriumok

2008.10.04. 13:00 Bibliofilia

Folytatjuk az ismert és kevésbé ismert antikváriumok bemutatását. Mindjárt követkjezzék is egy igazi csemege: nézzünk szét a pozsonyi antikváriumok között!
Elsőként leszögezhetjük, hogy - már csak történelmi okokból is - szlovák antikvár könyvkultúra nem létezik (vagy, ha létezik, jól titkolják). Ebből következik, hogy nincs is nagy pénz a szlovák antikváriumokban, így érthető, hogy mind a bolti, mind az internetes  antikvár könyvkereskedelem finoman szólva is gyerekcipőben jár Pozsonyban.
Pár éve kétszer is jártam a szlovák fővárosban, végigjárva az antikváriumokat. Az alábbi említésre méltó üzletekre leltem:

Dali Antikvárium
Vysoká ul. 19, 81106 Bratislava
Szlovák tulajdonossal működő antikvárium, főként szlovák nyelvű használt könyvekkel, kevés magyar nyelvűvel. Ennek ellenére itt vettem a legtöbb kötetet, mert bár kevés számú, de olcsó és igényes magyar régiségkínálattal (két háború közti) rendelkeztek.

Antikvariát pri Justičnom Paláci
Justičná ulica 9, 811 07 Bratislava
Leginkább a budapesti Lónyay Antikváriumra hasonlít. Az üzlet, amely tulajdonképpen egy légópince, zsúfolásig meg van tömve könyvekkel, változó minőségben, földre tornyozva, illetve úgy, mintha vasvillával rakták volna be. Jó arányban vannak magyar és német könyvek is, viszont régiségek alig.

Antikvariát Steiner Ventúrska 20 811 01 Bratislava
Vannak régiségek, de drágák és leginkább az osztrák sógorok jelentik a célközönséget. Nézelődésre viszont remek, mert sok szép könyv sorakozik a polcokon. Elsősorban német bibliofiliára számíthatunk!

Volt még egy magyar könyvesbolt és antikvárium, talán Madách névre hallgat, ahol akadt pár régiség, sőt jó vételt is csináltam náluk anno, de a neten nem találtam meg őket.

 Amiért szeretem a pozsonyi antikváriumokat:

  • minden esetben magyar eladóval találkoztam, még a Dali Antikváriumban is, ahol pedig a tulajdonos szlovák (bár két helyen is azt mondta a magyar eladó, fél magyarul beszélni, ha mások is tartozkodnak az üzletben - ez azért elkeserítő!)
  • az eladók kedvesek voltak és minden helyen beszédbe tudtam elegyedni velük
  • nagy fogásokra nem lehetett akadni, de egy-két szép háború előtti könyv illetve sorozat, sorozatrész (Gáspár kötetek, Vidám Könyvtár...) filléresre van beárazva
  • arányában elég sok a magyar könyv


Amiért nem szeretem őket:

  • a jó könyveket állítólag pesti antikváriusokon keresztül adják el, így értékes, régi-régiségekre ne számítsunk vagy csak nagyon drágán
  • úgy tűnik a Steiner és a magyar könyvesbolt-antikvárium kivételével nem értenek a magyar és általában a régi könyvekhez (ez persze előny is, de a Dali Antikváriumban például azt mondta az eladó, hogy magyar nyelvű régiségeket általában meg sem veszi a tulaj, mert szerinte nincs piaca)

Akinek vannak frissebb tapasztalatai vagy más benyomása, kérjük ossza meg velünk!

4 komment

Címkék: antikváriumok

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr30630934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jclayton · http://zelet.blogspot.com 2008.10.05. 11:47:46

Ez az utóbbi idők egyik leghasznosabb blogbejegyzése volt, amit bárhol is olvastam. Azt hittem, Pozsonyban nincsnenek is antikváriumok... jövő héten megnézek párat.

Kösz.

jclayton · http://zelet.blogspot.com 2008.10.05. 11:50:21

Ja igen, a Steinert nemrég (kb. egy éve) átépítették. Vagy felújították. Talán már nincs is, azóta nem jártam arra.

e30zs 2008.10.14. 13:09:42

Egy kis segítséget kérnék: keresek olyan antikváriumot Pozsonyban, ahol még lehet kapni régi könnyűzenei hanglemezeket ill. cd-ket.
Köszi előre is mindenkinek!

KGX 2009.02.02. 18:54:07

Úgy tudom, a Steinert bezárták:-(((. Sajnos, soha nem juthattam el oda, bár mindig készültem. Úgy emlékszem, 1846(!) óta működött, bár ennek utána kellene nézni. Ami azt illeti, nagyon várnék egy, a Központi Antikváriumról, továbbá a Honterus Antikváriumról, és a Károly körúti Alexandra Antikváriumról ilyenfajta ismertetést, mint ez az első három. Mondjuk Alexandráék Új Magyar Athenas című kézikönyve a legjobb anyag, ami Magyarországon régi könyvekről valaha is született (személyes rossz tapasztalataim a szamélyzetre vonatkoznak, de ezt még több antikváriumról is elmondhatom).
süti beállítások módosítása